FN fordømmer massakre i Burundi

FN's sikkerhedsråd fordømmer massakren i fredags på op mod 180 tutsi-flygtninge i Burundi, og FN opfordrer Burundi og DR Congo til at fange de skyldige og straffe dem. Hutuer-ekstremister og krigere fra DR Congo menes at stå bag massakren.

FN's Sikkerhedsråd fordømmer på det kraftigste massakren på opmod 180 tutsiflygtninge i Burundi.

Sikkerhedsrådet kræver, at Den Demokratiske Republik Congoretsforfølger de ansvarlige for massakren på i flygtningelejren forcongolesiske tutsi-flygtninge.

Massakren blev sandsynligvis blev af en alliance bestående afgrupper fra DR Congo, Rwanda og Burundi.

Kofi Annan chokeret og oprørt

- Sikkerhedsrådet opfordrer til, at myndighederne i Burundi og DRCongo aktivt samarbejder, så gerningsmændene og de ansvarlige forforbrydelserne bliver retsforfulgt hurtigst muligt, skriverSikkerhedsrådet i sin fordømmelse.

Samtidig kræver Sikkerhedsrådet, at der bliver holdtkonsultationer om situationen i Burundi efter massakren, der sketenatten til fredag.

I en anden udtalelse sagde Fred Eckhard, talsmand for FN'sGeneralsekretær Kofi Annan, at Annan var "chokeret og oprørt" overmassakren.

Formentligt flere ansvarlige

- Generalsekretæren fordømmer på det stærkeste massakren, sigertalsmanden.

Ifølge vidner gik hutu-oprørsbevægelsen FNL til angreb på enmilitærlejr og en politistation i Gatumba. Samtidigt giktraditionelle såkaldte Mai-Mai-krigere fra DRCongo og rwandiskehutuekstremister til angreb på lejren med tusti-flygtninge.

Grupperne er modstandere af regeringerne i Rwanda og Burundi,der begges ledes af tutsidominerede regeringer.

Velforberedt angreb

Burundis præsident, Domitien Ndayizeye, siger, at angrebet var etoverfald på landets grænser udført af personer, der krydsedegrænsen, for at massakrere tutsier fra DRCongo, der i april og majflygtede fra kampe mellem rivaliserende regeringsstyrker i DRCongosSydkivu-provins ved grænsen til Burundi.

Angrebet på Gatumba-lejren, der blev indledt ved 22-tiden fredagaften, var "helt klart velforberedt", og der deltog mellem 200 og300 mænd i angrebet, siger en vestlig militærkilde i Burundishovedstad, Bujumbura.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk