Tema Krigen i Syrien

FN forsøger at få gang i fredsforhandlinger for Syrien

Udkast til resolution anmoder FN om at få Syriens regering og opposition til forhandlingsbordet efter nytår.

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov har fredag aften sat sig ved forhandlingsbordet i FN for at forsøge at forhandle en våbenhvile i i Syrien på plads. (Foto: Jewel SAMAD © Scanpix)

FN's Sikkerhedsråd forsøger fredag aften i New York at enes om en resolution, der skal sætte gang i fredsforhandlinger for Syrien.

Ifølge et fire sider langt udkast, som nyhedsbureauet AFP har set, er det tanken, at fredsforhandlingerne mellem den syriske regering og opposition skal i gang kort efter nytår.

Samtidig lægges der i teksten op til, at en national våbenhvile skal træde i kraft i Syrien, når der taget skridt frem mod et overgangsstyre.

USA's præsident, Barack Obama, siger samtidig på et pressemøde i Washington, at borgerkrigen i Syrien må bringes til en afslutning, så Islamisk Stat ikke får et sikkert tilflugtssted.

- Lovløse områder i regionen må tilintetgøres, så Islamisk Stat ikke har noget sted at operere frit, siger Obama.

USA, Rusland og de andre stormagter i Sikkerhedsrådet har i løbet af fredagen ført intense forhandlinger om formuleringen af den nye resolution.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har udtrykt håb om, at en våbenhvile kan blive forhandlet på plads ved møderne i New York fredag.

Kerry var selv i Moskva i tirsdags, hvor han drøftede situationen med sin russiske modpart, Sergej Lavrov.

Forhandlingerne foregår på et tidspunkt, hvor der er styrket håb om, at en diplomatisk offensiv vil kunne skabe resultater.

/ritzau/AFP