FN går ind i sag om arabisk prinsesse, der 'bliver holdt som gidsel af sin familie'

Den 35-årige prinsesse siger, at hun bliver holdt indespærret i en villa i Dubai.

Flere er bekymrede for prinsesse Latifa fra De Forenede Arabiske Emirater. (Foto: BBC Panorama)

En opsigtsvækkende sag om en "forsvunden" arabisk" prinsesse skal nu tages op i FN-regi.

Det beretter BBC, efter mediet har offentliggjort adskillige optagelser, som stammer fra prinsesse Latifa fra De Forenede Arabiske Emirater.

Her siger den 35-årige prinsesse blandt andet, at hun holdes indespærret i en villa i Dubai efter et fejlslagent forsøg på at flygte fra emiratet i 2018.

Prinsessen siger også, at hun frygter for sit liv og beskylder sin far - Dubais emir, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum - for at holde hende som gidsel.

Magthaverne i emiratet har tidligere sagt, at prinsessen er i sikkerhed hos sin familie.

Videoerne er optaget i al hemmelighed over en periode på to år og delt med personer i prinsessens inderkreds.

De har valgt at dele videoerne med BBC, fordi de frygter for hendes tilstand efter længere tids radiotavshed.

Videoerne er blevet offentliggjort i BBC-programmet Panorama:

- Det er en vanvittig og dybt tragisk sag om en prinsesse, der flygter på jetski og i en lystbåd for så at ende i husarrest hos den familie, hun vil væk fra, fortæller Michael S. Lund, DR's mellemøstkorrespondent, der har set optagelserne.

- Det er de første billeder af hende i over to år, og hun virker bange og bleg på videoerne, fortæller han.

- Samtidig er hun stoppet med at sende beskeder fra den telefon, hun ifølge sine støtter har fået smuglet ind, så vi ved reelt ikke, hvad hendes situation er lige nu.

Nu lyder meldingen fra FN, at organisationens højkommissariat for menneskerettigheder vil udspørge De Forenede Arabiske Emirater om prinsessen.

Blev fanget under flugtforsøg

Prinsessen skabte forvirring og opsigt, da hun i februar 2018 forsøgte at flygte fra Dubai ombord på en yacht.

Forinden havde hun optaget en video, hvor hun sagde, at hun ikke måtte køre bil, rejse eller forlade Dubai.

- Jeg har bedt om lov til at rejse, studere, at gøre normale ting. De vil ikke give mig lov. Jeg bliver nødt til at rejse væk, sagde hun dengang, ifølge BBC.

Ifølge prinsessens veninde og personlige træner Tiina Jauhiainen, der deltog i flugtforsøget, blev yachten passet op af aktionsstyrker i Det Indiske Ocean.

Inden da havde de to måttet gøre brug af både en jolle og jetski for at komme ud til yachten, der befandt sig i internationalt farvand.

Tiina Jauhiainen siger i et interview med Sky News, at prinsesse Latifa har ønsket frihed hele sit liv:

Men nær Indiens kyst blev yachten bordet af elitesoldater, siger Tiina Jauhiainen.

- Den sidste gang, jeg så hende, sparkede og skreg hun, mens hun blev slæbt af båden, sagde Jauhiainen i et interview med Reuters sidste år.

Dengang lød meldingen fra emiren, at han handlede for sin datters bedste, og styret i Dubai annoncerede, at prinsessen nu blev passet af sin familie. Her blev prinsessen besøgt af FN's tidligere højkommissær for Menneskerettigheder Mary Robinson.

Prinsesse Latifa fik besøgt af FN's tidligere højkommissær for Menneskerettigheder Mary Robinson i 2018. (Foto: Stringer/AFP/Ritzau Scanpix)

Hun beskrev dengang prinsessen som en "forstyrret ung kvinde".

Men nu siger Robinson, at hun blev "grueligt snydt" af den kongelige familie, beretter BBC.

Udenlandsk pres

Mary Robinson melder sig nu i koret af internationale aktører, der kræver handling for at finde ud af, hvor prinsessen er, og hvordan hun har det.

Og hun er ikke alene.

Så sent som i dag har den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, kaldt BBC's optagelser "foruroligende" og udtalt, at man vil følge udviklingen nøje.

Han understreger dog i samme omgang, at selv om dele af sagen behandles privatretsligt ved en britisk domstol, så er Storbritannien ikke direkte involveret i sagen.

Sidste år konkluderede en britisk dommer, at prinsessen var blevet kidnappet af sin far, og at hun var blevet udsat for umenneskelig behandling, beretter Reuters.

Også prinsessens storesøster, Shamsa, har forsøgt at flygte fra luksuriøs indespærring, rapporterer The Guardian.

Ifølge det britiske medie blev hun pågrebet i Cambridge i år 2000 efter at have flygtet fra familiens residens i Surrey-området i England.

Den britiske menneskerettighedsaktivist David Haigh vil have verdensledere såvel som kendisser og influencere til at forholde sig mere kritisk til Dubai:

Ifølge Dubais kongefamilie er prinsesse Latifa "sikker" i Dubai, og man har antydet, at hun er psykisk syg, forklarer Michael S. Lund.

- Det er bare ikke noget, hendes venner kan genkende, og så forklarer det heller ikke, hvorfor hun ikke må kontakte omverdenen, siger han.

- Desuden blev forklaringen grundigt gennemhullet af den britiske dommer, som fandt prinsesse Latifas forklaring troværdig og vurderede det sandsynligt, at hun og hendes søster Shamsa blev bortført af emirens folk, siger han.

Han vurderer, at BBC's afsløringer kan lægge pres på emiren, men at det ikke nødvendigvis vil ændre prinsessens situation.

- De nye videoer sætter igen emiren af Dubai under pres for at komme med flere informationer om prinsesse Latifas situation. Men jeg har meget svært ved at tro, at hun vil få lov at rejse ud af landet af den grund. Emiren værner om sit og familiens image og har næppe lyst til at se hende rejse til Vesten og fortælle sin historie.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter