FN-generalsekretær efter religiøs vold i Indien: Hvor er Gandhis ånd?

Sammenstød mellem hinduer og muslimer har i denne uge kostet 42 livet.

En lov, der diskriminerer muslimer i forhold til at kunne opnå statsborgerskab, førte i denne uge til voldelige sammenstød i Indiens hovedstad, New Delhi. (Foto: Str © Scanpix)

Efter den værste bølge af sekterisk vold i årevis opfordrer FN's generalsekretær nu de stridende hinduer og muslimer i Indien til at stoppe kampene.

Siden søndag har uroligheder i forbindelse med en kontroversiel statsborgerskabslov kostet 42 mennesker livet og såret omkring 300 alvorligt i hovedstaden New Delhi.

- Generalsekretæren har fulgt situationen i Indien og er trist over de meldinger om dødsfald, som vi har oplevet i de seneste dage. Han opfordrer til maksimal tilbageholdenhed, udtaler Antonio Guterres' talsmand Stephane Dujarric ifølge en lang række medier.

Fra ugens start har det, der begyndte som stridigheder mellem demonstranter henholdsvis for og imod en kontroversiel statsborgerskabslov, udviklet sig til decideret sekterisk vold.

Der tales nu om de værste religiøst motiverede uroligheder i en indisk storby siden 2002, hvor flere end tusind mennesker, hovedsageligt muslimer, blev dræbt i kampe i Gujarat.

Guterres: Husk Gandhi

Den omstridte lov åbner for at give statsborgerskab til forfulgte buddhister, kristne og hinduer fra Indiens nabolande - men ikke til muslimer.

Det har vakt stor vrede blandt de knap 200 millioner muslimer i Indien, der i stigende grad føler sig undertrykt af premierminister Narendra Modis magtfulde regering.

De seneste dages begivenheder får generalsekretær Antonio Guterres til at minde inderne om deres landsfader, den åndelige leder og politiker Mahatma Gandhi.

Mahatma Gandhi (1869 - 1948) påbegyndte sin ikke-voldelige ulydighedskampagne mod den britiske kolonimagt i 1919. (Foto: ukendt © Scanpix)

Gandhi trodsede den britiske kolonimagt med ikke-voldelig ulydighed og kæmpede for en fælles hinduistisk-muslimsk stat sammen med Pakistan, da han blev myrdet af en fanatisk hindu i 1948.

- I dag er Gandhis ånd savnet mere end nogensinde før. Og den er afgørende for at skabe vilkårene for en sand genforening af folket, lyder det fra Stephane Dujarric på vegne af Antonio Guterres.

Trump skamroste Modi

Indiens premierminister, Narendra Modi, sikrede sig sidste sommer absolut flertal ved det indiske parlamentsvalg med sit hindunationalistiske folkeparti BJP.

Og det har ifølge kritikere medført et brud med en tradition for ikke at blande politik og religion i Indien.

Sidste år advarede FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, mod stigende undertrykkelse af muslimer i det folkerige land.

- En mand, jeg er stolt af at kunne kalde min sande ven, sagde USA's præsident, Donald Trump, om Indiens premierminister, Narendra Modi, tidligere på ugen. (Foto: Prakash SINGH © Scanpix)

Det var dog ikke en dagsorden, som USA's præsident Donald Trump havde medbragt, da han og førstedame Melania i mandags var på besøg i Indien.

Her kaldte han premierminister Modi for en "exceptionel leder" og Indien for et "mirakel af et demokrati".