FN godkender atomaftale med Iran

Alle medlemslande i FN's Sikkerhedsråd har nu blåstemplet atomaftalen med Iran.

USA's FN-ambassadør, Samantha Power, ved mødet i FN's hovedkvarter, hvor atomaftalen med Iran blev godkendt. AFP PHOTO/JEWEL SAMAD (Foto: Jewel SAMAD © Scanpix)

FN's Sikkerhedsråd har nu officielt godkendt aftalen om Irans omstridte atomprogram, som blev indgået i sidste uge i Wien. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Alle repræsentanterne fra de 15 medlemslande i FN's Sikkerhedsråd rakte hånden i vejret, da de blev spurgt, om de støttede den historiske aftale, der skal sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben, mens FN's økonomiske sanktioner mod landet løftes.

- Resolutionsudkastet er blevet vedtaget enstemmigt, siger New Zealands FN-ambassadør, Gerard van Bohemen, efter mandagens afstemning.

Olie frigives på markedet

En politisk rammeaftale blev indgået i foråret, og den endelige aftale blev klar efter svære forhandlinger mellem Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland.

Vedtagelsen af resolutionen betyder, at syv tidligere FN-resolutioner om Iran træder ud af kraft. Men først når Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, har aflagt rapport til FN's Sikkerhedsråd om, at Iran har levet op til bestemte krav til aftalen, vil sanktionerne reelt kunne ophæves.

Atomaftalen vil blandt andet indebære, at olie fra Iran igen bliver givet fri på verdensmarkedet.

Sanktioner kan genindføres

Iran forpligter sig med aftalen til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg - herunder også militære atomanlæg. Aftalen lægger også restriktioner på salg af atomteknologi - med fredelige mål - til Iran i ti år frem.

Bryder Iran aftalen i løbet af det kommende årti, så kan sanktionerne mod landet genindføres. Og de sanktioner, som FN, USA og EU har indført mod Iran for at få landet til at stoppe med at berige uran, har ramt landet økonomisk hårdt.

Alene i mistede olieindtægter har landet tabt 160 milliarder dollar siden 2012.

Iran står nu til at modtage 100 milliarder dollar i indefrosne værdier i udlandet, og landet vil igen få lov til at sælge olie på verdensmarkedet.

FN's våbenembargo mod Iran vil blive opretholdt de næste fem år. For raketudstyr vil embargoen være i kraft i de næste otte år.

/Ritzau/DR Nyheder