FN: Historisk våbenhvileaftale indgået i Myanmar

Regeringen i Myanmar har indgået våbenhvileaftaler med 16 etniske grupper efter årtier med konflikter.

Myanmars præsident Thein Sein (tv) har gjort en våbenhvile som en hjørnesten i sin politik, og her hilser han på nogle af de involverede parter. (© Scanpix)

Præsidenten i Myanmar, tidligere kaldet Burma, har underskrevet udkastet til en national våbenhvileaftale med bevæbnede oprørsgrupper, som FN kalder et historisk og betydningsfuldt skridt i bestræbelserne på at få bragt årtiers borgerkrig til afslutning.

Den reformvenlige leder Thein Sein har gjort en national våbenhvileaftale til en hjørnesten i sit program for at bringe landet ud af epoken med et militært styre.

- En afslutning på kampene er inden for rækkevidde, selv om uroen fortsætter i nordlige områder, siger Thein Sein, som ved en underskrivelsesceremoni i hovedstaden understregede, at befolkningen ønsker og forventer fred.

FN: Aftalen er historisk

Den overraskende ceremoni kom i stand efter et gennembrud i fredsforhandlinger i går, hvor både oprørere, hæren og regeringen enedes om en rammeaftale for en våbenhvile.

Der er dog ikke fastsat nogen dato for en endelig underskrivelse af en våbenhvileaftale.

FN-diplomaten Vijay Nambiar, der har ageret som international observatør i processen, siger, at det er historisk, at regeringen i Myanmar har indgået våbenhvileaftaler med 16 etniske grupper.

Ønske om våbenhvile inden novembervalg

Myanmar var rystet af etniske uroligheder i årtier efter uafhængighed fra Storbritannien i 1948. Etniske grupper kæmpede for selvstyre, og forskellige konflikter fik næring af rivalisering om landets rige naturressourcer.

Thein Seins overvejende civile regering, som kom til magten i 2011 efter 49 år med militært styre, har presset på for at få en våbenhvile i stand inden landets næste valg i november.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk