FN hylder aftale om sikre zoner i Syrien

Aftale om frigivelse af syriske fanger er faldet næsten på plads, siger FN's særlige udsending til Syrien.

Forhandlingerne om Syrien er gået langt hurtigere end forventet, siger FN's særlige udsending til Syrien. (Foto: SUHAIB SALEM © Scanpix)

FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, hylder torsdag en ny plan om oprettelse af sikre zoner i Syrien. Han siger, at en aftale om frigivelse af syriske fanger er faldet næsten på plads.

- Forhandlinger er gået langt hurtigere end ventet, siger diplomaten.

Rusland udtrykker samtidig "forsigtig optimisme" omkring udviklingen i Syrien.

Færre kampe

Lederen af FN's humanitære indsatsstyrke i Syrien, Jan Egeland, siger, at der er masser af rapporter om færre kampe og færre luftangreb i Syrien.

- Der kommer stadig kun omkring én nødhjælpskolonne frem hver uge, siger han.

- Men Rusland og Tyrkiet og Iran har i dag forsikret os, at de vil arbejde åbent og fremadrettet for at få ført denne aftale ud i livet, siger Egeland.

Andre diplomater siger, at FN stadig har "en million spørgsmål" omkring Syrien-aftalen, som i sidste uge blev indgået af Rusland, Tyrkiet og Iran.

- Vi har tusindvis af bekymringer, men jeg tror ikke, at vi har den luksus, som nogen har, hvad angår en fjern kynisme og blot sige, at det vil slå fejl. Vi har stærkt brug for, at dette lykkes, siger Egeland.

I de sikre zoner, skal civile kunne være i fred for krigshandlinger.

Trump fuld af optimisme

Aftalen om sikre zoner i Syrien i seks måneder indebærer et stop for alle kampe - også luftangreb, fremgår det af dokumenter.

USA er ikke en del af aftalen, der blev indgået under et møde i Kasakhstans hovedstad, Astana. Men dokumentet er blevet offentliggjort, mens der har været nære kontakter mellem USA og Rusland.

Præsident Donald Trump var fuld af optimisme, da han onsdag havde haft et møde i Washington med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Syrien var et centralt emne under deres 40 minutter lange møde.

- Jeg tror, at vi kommer til at gøre det godt med hensyn til Syrien. Jeg tror, at der vil ske noget. Det er rigtig, rigtig, rigtig positivt, sagde Trump.

Millioner er drevet på flugt internt i Syrien, og millioner er flygtet fra landet, hvor krigen har hærget siden foråret 2011.

Under mødet sagde Trump, at Rusland bør "tøjle" den syriske præsident, Bashar al-Assad.