FN-inspektører bliver på besat atomkraftværk i Ukraine: Skal sikre 'at der ikke slipper radioaktivitet ud'

En 'vedvarende tilstedeværelse' af inspektører skal sikre neutrale informationer fra atomkraftværk i krigszone, siger generaldirektør.

Generaldirektør for Det Internationale Atomenergiagentur, Rafael Grossi, taler med pressen ved et ukrainsk checkpoint, efter at han sammen med et inspektionshold havde besøgt atomkraftværket i Zaporizjzja, der er under russisk kontrol. (Foto: © STAFF, Ritzau Scanpix)

Et mindre hold af inspektører fra FN-organet Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) vil blive på Zaporizjzja-værket i det sydlige Ukraine for at overvåge situationen på det russiskbesatte atomkraftværk.

Det fortæller IAEA's generaldirektør, Rafael Grossi, efter at det i dag lykkedes at gennemføre et inspektionsbesøg på atomkraftværket.

- Vi har netop afsluttet vores længeventede besøg på Zaporizjzja-værket, siger han i en video på sociale medier.

- Jeg har lige afsluttet den første gennemgang af de nøgleområder, som vi ønskede at se i dette første besøg. Der er selvfølgelig en hel del mere at gøre, og mit hold bliver her. Vigtigst af alt, så etablerer vi en vedvarende tilstedeværelse af IAEA her, siger han.

Ifølge det ukrainske atomenergiselskab Energoatom vil fem inspektører blive på værket foreløbigt til lørdag.

'Vigtig mission'

Besøget blev dog ikke gennemført uden drama.

Kort før afgang var der meldinger om beskydninger på vejen fra den ukrainske til den russiske side af frontlinjen. Men Grossi sagde også, at inspektionsholdet kendte risikoen, og at missionen er for vigtig til at aflyse.

Han sagde også, at man ønsker, at inspektørerne bliver på værket.

- Vi mener, at det er nødvendigt for at stabilisere situationen og den eneste måde at få jævnlige, troværdige, upartiske og neutrale opdateringer, sagde han.

Det Internationale Atomenergiagentur har presset på for at få lov til at besøge værket. Det har været udsat for skyderier, der har beskadiget elledninger og i mindre grad bygninger.

- Det er en meget speciel situation, fortæller Steen Nordstrøm, chef for Nukleart Beredskab i Beredskabsstyrelsen.

- Der har været usikkerhed om, hvad status var på nogle helt centrale dele af værket. Og der har været uklarhed om de her kamphandlinger. Hvem har skudt? Og hvilke skader har der været?

Sender ikke længere data

Desuden har omverdenen og de internationale organer, der normalt holder øje med den slags, mistet det normale indblik i, hvad der sker på atomkraftværket, efter at russerne har taget kontrollen.

- De ukrainske tilsynsmyndigheder har jo ikke adgang til værket, nu hvor det er russiskkontrolleret. Vi har ukrainske ansatte, der arbejder under russisk kontrol, og vi har nogle it-systemer, der normalt ville sende data om, hvad der sker på værket, som ikke sender data, forklarer han.

Steen Nordstrøm understreger dog, at der på intet tidspunkt har været konstateret forhøjet stråling ved værket.

En konvoj af FN-biler bragte i dag inspektionsholder fra Det Internationale Atomenergiagentur til Zaporizjzja-atomkraftværket, som Rusland har indtaget. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

Situationen med et besat kernekraftværk midt i en krigszone er dog helt usædvanlig, forklarer han.

- Det er mig bekendt første gang, at der er omfattende kamphandlinger i et område, hvor der er et kernekraftværk, siger han.

Derfor er det vigtigt, at FN-inspektørerne får fysisk adgang til hele værket og til at tale frit med de ukrainske ansatte.

Skal kontrollere radioaktivt materiale

Han forklarer, at inspektionsholdet fokuserer på flere ting. Man skal blandt andet kontrollere værkets nukleare sikkerhed. Fungerer kontrolsystemer og køleanlæg?

- Inspektørerne skal sikre sig, at sikkerheden er i orden, og at der ikke er risiko for, at der slipper radioaktivitet ud, forklarer Steen Nordstrøm.

- Det indebærer også, at personalet på værket skal have ordentlige arbejdsvilkår og adgang til reservedele, siger han.

Desuden skal man sikre sig, at der er styr på værkets radioaktive materiale.

- Det er vigtigt at vide, at det nukleare materiale, der befandt sig på værket for en måned siden, stadig er der, og at det ikke risikerer at falde i forkerte hænder eller tages ud for at lave atomvåben, forklarer han.

Her ligger atomkraftværket. (© Dr Grafik: Nathalie Nystad)

Laver daglige simuleringer af uheld

Nukleart Beredskab i Beredskabsstyrelsen har siden invasionens begyndelse fulgt situationen tæt.

- Vi kører hver dag en simulering af, hvad der ud fra vejrdata ville ske, hvis der skete et uheld. Hvad ville konsekvenserne være? Og hvor ville de radioaktive stoffer blæse hen? siger Steen Nordstrøm.

Desuden deltager Danmark i det europæiske netværk for strålingsovervågning, hvor man hele tiden kan se, hvad strålingsniveauet er rundt omkring i Europa.

- Der kigger vi ekstra opmærksomt på Ukraine. Om der skulle være noget unormalt, hvilket der indtil videre ikke har været, siger Steen Nordstrøm, chef for Nukleart Beredskab i Beredskabsstyrelsen.

Røde Kors: Hold op med at lege med ilden

Et atomudslip fra værket vil da også være en katastrofe, siger Robert Mardini, generaldirektør for Den Internationale Røde Kors Komité.

- I den situation vil det være svært, hvis ikke umuligt, at yde humanitær hjælp, siger han.

- Det er derfor på høje tid at holde op med at lege med ilden, siger han.