FN: Intet land gør nok for at beskytte børn

Alle lande fejler, når det gælder børns trivsel og muligheder, mener FN, og især klimaet er en trussel.

Danske børn trives generelt, viser FN-rapport. Men i forhold til CO2-udledninger ligger Danmark i den tunge ende. (Foto: © Henning Bagger /Scanpix, Ritzau Scanpix)

En ny FN-rapport fastslår, at alle børns helbred er truet af klimaforandringer, dårlig kost, mistrivsel og andre faktorer, oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

- Ikke ét land beskytter i tilstrækkelig grad børns helbred, miljø og fremtid, er konklusionen.

Rapporten 'A Future for the World's Children' vurderer på baggrund af en række parametre, hvordan børn har det i 180 lande, og hvordan landene klarer sig i forhold til CO2-udledninger, der påvirker børns fremtid.

På den baggrund når rapporten frem til, at Danmark ligger nummer seks i forhold til, hvor godt børn trives.

135. plads i forhold til fremtidstrusler

Til gengæld betyder vores CO2-udledning, at det bliver til en 135.-plads, når det gælder 'et lands trussel mod fremtidens børn'.

Rapporten er udfærdiget af 40 eksperter i børn og unges helbred i samarbejde mellem WHO, FN's Børnefond (Unicef) og tidsskriftet The Lancet.

- Børn må kæmpe med trusler verden over, som man ikke havde forestillet sig for blot få generationer siden, fra klimakrisen til fedme til skadelige reklamer, siger Henrietta Fore, Unicefs generaldirektør.

Generelt klarer rige lande sig godt i rapporten i forhold til børns trivsel. Det gælder blandt andet Norge, der ligger øverst på listen, og Sydkorea og Holland på de næste to pladser.

Imens ligger udviklingslande som Den Centralafrikanske Republik, Somalia og Niger helt i bund.

Når der ses på landenes CO2-udledninger, som ifølge FN er en af de afgørende trusler mod børn, er ranglisten til gengæld i store træk vendt om.

Et dystert fremtidsbillede

Generelt tegner rapporten et dystert fremtidsbillede.

- På trods af forbedringer i børn og unges helbred over de sidste 20 år er udviklingen stagneret og ser ud til at blive rullet tilbage, siger tidligere premierminister i New Zealand Helen Clark, der har været med til at lede kommissionens arbejde.

- Det anslås, at omkring 250 millioner børn under fem år i lav- og middelindkomstlande ikke når deres fulde udviklingspotentiale på baggrund af mål for vækst og fattigdom.

Professor Anthony Costello, leder af Institute for Global Health ved University College London, siger ifølge nyhedsbureauet AFP:

- Det store budskab er, at ikke et land beskytter børns helbred i dag og i fremtiden.

/ritzau/