FN: Islamisk Stat har 3500 slaver i Irak

FN: Selv de makabre tal over antallet af dræbte kan ikke beskrive, hvor skrækkeligt civile lider i Irak.

En irakisk soldat med en sniper på et tag, hvor han beskyttet byen Ramadi mod angreb. (Foto: Thaier Al-Sudani © Scanpix)

En ny FN-rapport anslår ifølge Reuters, at Islamisk Stat holder omkring 3500 personer som slaver i Irak.

"Langt de fleste er kvinder og børn," hedder det i rapporten, som henviser til, at Islamisk Stat er berygtet for ekstrem brutalitet og grufulde offentlige henrettelser.

Islamisk Stat, som både kontrollerer store dele af Irak og Syrien, har stået bag omfattende overgreb, som "i nogle tilfælde er krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og muligvis folkedrab", hedder det i rapporten.

FN's Hjælpemission for Irak og FN's menneskerettighedskontor anslår, at 3500 "bliver holdt som slaver af Islamisk Stat."

- De mennesker, som holdes i fangenskab, er overvejende kvinder og børn, og de tilhører hovedsageligt yezidi-flertallet. Men der er også et antal, som kommer fra andre etniske og religiøse mindretal, skrives det i rapporten, som blev offentliggjort i Genève.

Rapporten giver mange detaljere beskrivelser af halshugninger, henrettelser ved skydninger, folk, der bliver brændt levende, og personer, der bliver kastet ud fra højhuse.

  • FN har ifølge rapporten oplysninger om børnesoldater, og bekræftede rapporter tyder på, at mellem 800 og 900 børn i Mosul er bortført for at blive indoktrineret med militær og religiøs træning.
  • Øjenvidner og tidligere FN-rapporter har fortalt, hvordan Islamisk Stat begik massakrer mod mindretal som yazidier, kristne og shiamuslimer alene på grund af deres religion og etniske tilhørsforhold.

/ritzau/Reuters