FN: Islamisk Stat har drevet 100.000 på flugt mod Tyrkiet

På to døgn har tusindvis af flygtninge krydset grænsen fra Syrien til Tyrkiet af frygt for Islamisk Stat.

Den tyrkiske regering åbnede fredag en del af landets grænse til Syrien. (Foto: Ilyas Akengin © Scanpix)

Militante fra Islamisk Stat (IS) strammede søndag grebet om en strategisk vigtig grænseby i Syrien, mens FN oplyste, at antallet af kurdere, der flygter fra Syrien mod Tyrkiet, nærmer sig 100.000.

Og det tal ventes at stige væsentligt den næste tid.

Siden fredag har de mange tusinde mennesker krydset den 30 kilometer lange grænsestrækning til nabolandet, vurderer FNs flygtningehøjkommissariat UNHCR.

Frygter massakre

De civile kurdere frygter ifølge eget udsagn en massakre i det nordlige Syrien nær byen Ain al-Arab, der af kurderne er kendt som Kobane.

Islamisterne fra IS rykker i øjeblikket frem i området, hvor der udkæmpes hårde kampe mellem kurdiske styrker og jihadisterne, beretter øjenvidner.

- Isil fortsætter med at vinde frem. Hvert sted de passerer igennem dræber, sårer og kidnapper de personer. Mange er savnet, og vi tror, de er blevet kidnappet, siger Welat Avar, der er læge og befinder sig i byen Ain al-Arab.

Mange landsbyer ekakueret

Islamisk Stat, der tidligere gik under betegnelsen Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (Isil), har de seneste måneder erobret store dele af Irak og det nordlige Syrien.

Mindst 100 landsbyer på den syriske side af grænsen er blevet evakueret af kurdiske styrker, siden de militantes blodige fremfærd tog fart tirsdag.

Ifølge det London-baserede Syriske Observatorium for Menneskerettigheder foregår der stadig voldsomme kampe, og mindst 300 kurdere er gået mod flygtningestrømmen - de er rejst fra Tyrkiet til Syrien natten til lørdag for at bekæmpe de militante fra Islamisk Stat.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk