FN-kritik: Israel og Palæstina på kant med menneskerettighederne

En ny FN-rapport viser, at både Palæstina og Israel muligvis har forbrudt sig mod menneskerettighederne, når de har ført krig imod hinanden i Gazastriben.

I 2014 hærgede en 50 dage lang krig mellem Israel og Hamas i Gazastriben. Begge parter kan have forbrudt sig mod menneskerettigheder, siger FN. (Foto: Said Khatib © Scanpix)

FN har i dag offentliggjort en længe ventet rapport om Gaza-krigen i 2014.De har fundet "væsentlige oplysninger, der peger på alvorlige krænkelser af den humanitære folkeret og den internationale menneskerettighedslovgivning". Det gælder for både Israel og Palæstina.

Striden blussede for alvor op igen den 12. juni sidste år, hvor tre israelske drenge bliver bortført og dræbt. Israel holder Hamas skyldig, og bomber 34 'terrormål' i Gazastriben. Den 8. juli indleder Israel Operation Protective Edge mod Hamas i Gaza.Krigen slutter den 26. august, 50 dage efter den brød ud. Forinden var flere midlertidige våbenhvile-aftaler gentagne gange blevet brudt.

Mere end 2.200 palæstinensere har mistet livet i striden, og FN vurderer, at 100.000 palæstinensere har mistet deres hjem. På Israelsk side har 73 mistet livet.En lignende rapport om 2008-2009 Gaza-krigen var også dybt kritisk overfor Israel og Hamas. Men allerede inden den nyeste rapport blev offentliggjort i dag, har Israel kritiseret FN for at have skrevet konklusionerne på forhånd.

Facebook
Twitter