FN-mægler om Syrien-forhandlinger: Vi vender alle sten

FNs mægler har fået USA og Ruslands fortsatte støtte til Syrien-forhandlingerne. Oprørerne tvivler på succes.

Der bliver taget små skridt i fredsforhandlingerne mellem præsident Bashar al-Assads styre og oprørerne i Syrien. Så små, at de forskellige parter er uenige om, hvorvidt det er skridt fremad eller bagud.

FN-mægleren Lakhdar Brahimi har torsdag holdt møde med diplomater fra USA og Rusland i et håb om, at de to stormagter vil begrave deres egne dybe uenigheder i striden om Syrien og påvirke henholdsvis oprørerne og regeringen i Syrien til at gå på kompromis.

Ikke succesfuldt endnu

Ifølge Brahami selv er regeringerne i Washington og Moskva indstillet på at samarbejde.

- De har venligt bekræftet deres støtte til det, vi forsøger at gøre og har lovet, at de vil hjælpe både her og i deres hovedstader og andre steder for at ændre situationen, siger Brahimi.

Men efter et møde med den amerikanske viceudenrigsminister, Wendy Sherman, udtalte repræsentanten for oprørerne Badr Jamous, at det amerikansk-russiske møde ikke har båret frugt.

- Hun (Sherman, red.) fortalte os om mødet med russerne og Brahimi, og det var ikke succesfuldt, siger han.

De store fremskridt mangler

Lakhdar Brahimi erkender dog også, at fiaskoen altid lurer, men understreger, at FN vil vende enhver sten i sagen for at opnå fremskridt i fredsforhandlingerne.

- Indtil videre har vi ikke gjort de store fremskridt, siger Brahimi.

En repræsentant fra USA udtaler, at det hårde arbejde med fredsforhandlingerne fortsætter, og at USA vil fortsætte sin støtte til arbejdet.

Fredag skal Lakhdar Brahimi endnu engang mødes med repræsentanter fra de to sider i den snart tre år lange borgerkrig i Syrien, der anslås at have kostet over 136.000 mennesker livet.

/ritzau/Reuters