FN: Mindst 18 er dræbt efter demonstrationer i Myanmar

Politi har i dag åbnet ild mod demonstranter i flere byer i Myanmar.

Militær og politi har søndag slået hårdt ned på demonstranter overalt i Myanmar. Her ses demonstranter og sikkerhedsstyrker i landets største by, Yangon. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Sikkerhedsstyrkerne i Myanmar har i dag gjort alvor af den trussel, som militæret fremsatte mod civilbefolkningen for snart en uge siden: Stop demonstrationerne, eller flere vil dø.

I løbet af søndag har mindst 18 demonstranter mistet livet og mere end 30 er blevet såret, efter politiet åbnede ild mod de demonstrerende menneskemængder i blandt andet Yangon, Deiwan og Mandalay.

Det oplyser FN’s Menneskerettighedskontor ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  • Overalt i Myanmar var vrede burmesere i dag på gaden i protest mod militærstyret. Her holder demonstranter i byen Naypyidaw billeder af Aung San Suu Kyi op under en af søndagens mange protester, . (Foto: Str © Scanpix)
  • Demonstranter søger dække under sammenstød med politiet i Yangon. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • En demonstrant i Myanmars største by, Yangon. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • En betjent sigter sit våben på demonstranter i byen Taunggyi. (Foto: Str © Scanpix)
  • En demonstrant bliver behandlet for skudsår, efter at være blevet ramt af politiets kugler, i byen Mandalay. (Foto: Str © Scanpix)
1 / 5

Ønsker regeringen genindsat

I næsten en måned har Myanmar været ramt af omfattende masseprotester, efter militæret den 1. februar afsatte den demokratiske valgte regering, fængslede Myanmars ledende politikere, heriblandt de facto-leder Aung San Suu Kyi, og tog magten i landet.

Kuppet har sat en brat stopper for Myanmars forsøg på at opbygge sig som et demokrati efter mere end 50 år som militærdiktatur.

Siden har gaderne på daglig basis været fyldt med tusindvis af demonstranter, som har krævet de fængslede politikere frigivet, og regeringen genindsat. Protesterne har først og fremmest været fredelige, men alligevel har militæret i den seneste uge valgt at slå hårdt ned på de folkelige protester.

Dødelig advarsel udløste generalstrejke

Sidste weekend mistede tre demonstranter livet, og militæret advarede efterfølgende om, at flere ville miste livet, hvis demonstrationerne fortsatte.

Den grumme advarsel gjorde dog ikke det store indtryk på burmeserne, som mandag valgte at indlede en generalstrejke. I flere store byer gik tusindvis og atter tusindvis af mennesker på gaden for at kræve den demokratisk valgte regering genindsat.

En demonstrant holder et billede af den fængslede Aung San Soo Kyi op under mandagens generalstrejke. (Foto: Lynn Bo Bo © Scanpix)

Helt fra morgenstunden var der søndag flere demonstrationer i gang i blandt andet Myanmars største by, Yangon.

Her skød militæret med skarpt, efter det ikke lykkedes at få opløst demonstrationerne med vandkanoner, tåregås, chokgranater og skarpe skud op i luften.

FN-kilder fortæller til Reuters, at mindst fem er blevet dræbt af skud i Yangon. Et andet offer døde tilsyneladende af et hjertestop, da politiet kastede chokgranater mod en lærerdemonstration i Yangon.

- Mange er blevet såret. Men jeg har ingen våben med. Jeg er bare kommet for at protestere fredeligt. Uanset hvad de gør, så bliver vi bare nødt til at tage det, siger Hayman May Hninsi, som er lærer og deltog i demonstrationen i Yangon, til Reuters.

Bevæbnet politi råber ad demonstranter, mens de retter deres våben mod dem, under dagens protester i Yangon. (Foto: SAI AUNG MAIN © Scanpix)

Sanktioner og fordømmelse

Volden mod den civile befolkning udløste tidligere på ugen skarp fordømmelse fra blandt andet EU, som har varslet sanktioner og opfordret militæret til at indstille volden øjeblikkeligt.

Den samme opfordring lød fra FN, som rettede en skarp kritik mod militærstyret, der dog ikke har ladet sig mærke betydeligt af den vestlige kritik.

I USA og Canada valgte man at indføre målrettede sanktioner mod nogle af de personer, der har været ledende figurer i militærkuppet, heriblandt den fungerende premierminister, Myint Swe, og flere andre ministre, ligesom man også har blokeret militærets adgang til en milliard kroner, som de har i amerikanske banker.

Også Storbritannien har søndag kaldt politiets vold for "afskyelig" og indført sanktioner mod ni navngivne militærpersoner, heriblandt Myin Swe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk