Tema Krigen i Syrien

FN: Næsten 30.000 udlændinge kæmper i Irak og Syrien

Islamisk Stat taber områder, og det kan få såkaldte syrienkrigere til at vende hjem, siger FN-diplomat.

Jean-Paul Laborde, leder af FN's antiterrorkomite forudser flere terrorangreb i lande som Tunesien og Marokko. (Foto: Salvatore Di Nolfi © Scanpix)

Næsten 30.000 "udenlandske terrorkrigere" kæmper i Syrien og Irak, og risikoen for, at de vender tilbage til deres hjemland og begår angreb, er vokset, siger Jean-Paul Laborde, leder af FN's antiterrorkomité, Jean-Paul Laborde.

- Der er næsten 30.000 udenlandske terrorkrigere, og nu hvor Islamisk Stats territorium skrumper i Irak, ser vi dem vende tilbage, ikke bare til Europa, men til alle de lande, de kommer fra, siger han.

Laborde nævner lande som Tunesien og Marokko.

- Terrorangrebene i disse lande risikerer at blive større og større for at opveje presset på dem (Islamisk Stat, red.) i Syrien og Irak, lyder det fra Jean-Paul Laborde.

FN-diplomaten opfordrer lande til at lave et slags filter, hvor man skelner mellem "den store gruppe af hjemvendte krigere, der ikke er farlige, og dem, der er".

Han peger på, at store internetselskaber som Google, Twitter og Microsoft kan spille en større rolle i forhold til at opdage potentielle terrorister på nettet. Det skal dog ske uden "at skade ytringsfriheden", lyder det.

/ritzau/