Tema Krigen i Syrien

FN: Næsten en million bor under belejring i Syrien

I sommer boede knap en halv million i belejrede områder i Syrien, nu er tallet knap en million, siger FN-chef.

En mand bærer en kvinde ud af murbrokker efter et luftangreb i Aleppos bydel Hamra 20. november. (Foto: THAER MOHAMMED © Scanpix)

Næsten en million syrere bor eller opholder sig nu i belejrede områder, siger en FN-nødhjælpschef om situationen i det krigshærgede land.

På blot et halvt år er antallet fordoblet. Der bor i dag 974.080 mennesker i belejrede områder, mens tallet for seks måneder siden var 487.700.

Den melding har Stephen O'Brien, lederen af FN's kontor for koordinering af nødhjælp, givet videre til FN's Sikkerhedsråd.

- Civile isoleres, udsultes og bombes. De nægtes lægehjælp og nødhjælp med det formål at tvinge dem til at underkaste sig eller flygte, siger Stephen O'Brien.

Mange af de nødstedte syrere bor i byen Aleppo. Her bomber regeringssoldater og allierede den østlige bydel, hvor tusindvis af mennesker er fanget.

Præsident Bashar al-Assad har sagt, at disse bombardementer vil fortsætte, indtil alle "terrorister" er væk fra byen.

Hovedparten af belejringerne står det syriske styre bag. De er rettet mod civile ifølge FN.

O'Brien kalder taktikken tilsigtet og grusom.

Mandag var Sikkerhedsrådet samlet for at drøfte krigen i Syrien. Samtidig fortsætter syriske og russiske kampfly bombningen af oprørskontrollerede dele i det nordlige Syrien.

- Situationen er forfærdelig. Katastrofal, siger Frankrigs FN-ambassadør, François Delattre.

Han beskylder styret i Damaskus for at føre en "total krig for at vinde Aleppo tilbage uanset prisen".

/ritzau/AFP