FN: Nordkorea mangler mindst en million ton mad

Nordkoreas indbyggere mangler mindst en million tons nødhjælp, oplyser FN. Nødhjælpsorganisationer advarer om en hård vinter.

Nordkoreas leder Kim Jong-il inspicerede fredag et af hærens kvindekompagnier. (© Scanpix/EPA)

Det isolerede Nordkorea har akut brug for mindst en million tons mad, hvis indbyggernes munde skal mættes, oplyser FN lørdag.

Fødevaremanglen blandt "millioner af mennesker" i det ludfattige land skyldes en elendig høst i 2006 samt ophævelsen af nødhjælpssendinger til landet, hvor bønderne allerede i oktober afsluttede årets høst.

- Det forventes, at der er behov for en total kornimport på mindst en million tons, hedder det i FN's årlige fødevarerapport.

Hård vinter

Flere nødhjælpsorganisationer advarer om, at landet står over for en hård vinter med mangel på såvel mad som brændstof, og ifølge Røde Kors i Singapore danser landet på "en knivsæg".

Organisationen Helping Hands Korea, der hjælper nordkoreanske flygtninge, vurderer, at det stalinistiske regime er på vej mod en gentagelse af den hungersnød, der kostede hundredtusinder af nordkoreanere livet i 1990'erne.

Den 9. oktober i år gennemførte Nordkorea en atomprøvesprængning, hvilket øjeblikkeligt medførte internationale sanktioner mod landet.