FN: Nordkoreas fødevareproduktion er den laveste i et årti

Mens nordkoreanerne sulter, overvejer Trump flere sanktioner mod landet.

Tørre marker på tværs af Nordkorea, hvor 43 procent af befolkningen i fjor havde brug for humanitær nødhjælp. (Arkivfoto). (Foto: ED JONES © AFP or licensors)

Sidste år var et katastrofeår på fødevarefronten i Nordkorea, for landet havde sin dårligste høst i de seneste ti år.

Det viser en FN-rapport, der udkommer i dag.

Årsagen er en kombination af naturkatastrofer, mangel på dyrkbar jord og et ineffektivt landbrug, lyder vurderingen ifølge Ritzau.

Det nordkoreanske styre har længe haft problemer med at producere fødevarer nok til landets befolkning og har bedt FN om akut fødevarehjælp.

Sidste års dårlige høst har forværret den generelle sultkrise i landet - en krise, som også er spidset til på grund af de økonomiske sanktioner mod landet.

Sanktioner, som USA nu overvejer at øge - alt imens Nordkorea er gået i gang med at genopbygge et anlæg til affyring af raketter.

En kvinde kigger ind i en købmand på en gade i Pyongyang. (Arkivfoto) (Foto: ED JONES © AFP or licensors)

11 millioner måtte hjælpes

I 2018 nåede fødevareproduktionen op på 4,95 millioner ton, hvilket er 500.000 ton mindre end året før, viser FN's rapport.

- Det er den laveste produktion i mere end et årti, siger Tapan Mishra, der er FN's udsendte i Nordkorea, i en pressemeddelelse.

Fødevaremanglen betyder, at næsten 11 millioner mennesker sidste år havde brug for humanitær nødhjælp i Nordkorea.

Det er en stigning på 600.000 fra året før og svarer i alt til omkring 43 procent af landets befolkning, konkluderer FN's rapport.

Tapan Mishra tilføjer, at sanktionerne mod Nordkorea har medført utilsigtede udfordringer for humanitære programmer i landet.

Sådan så de tørre marker ud, da DR's Asien-korrespondent Philip Khokhar besøgte Nordkorea for nylig:

Øgede sanktioner

Netop sanktionerne mod Nordkorea var angiveligt årsagen til, at sidste uges topmøde mellem USA og Nordkorea endte uden en atomafrustningsaftale.

Nu overvejer den amerikanske præsident at indføre flere sanktioner for at lægge pres på Nordkorea og få landet til at afvikle sit atomprogram.

Det siger USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, natten til onsdag dansk tid til det amerikanske medie Fox News ifølge Ritzau.

- Hvis ikke de er villige til det (atomnedrustningen, red.), så har præsident Trump været meget tydelig (om konsekvenserne, red.), siger Bolton.

- De ødelæggende økonomiske sanktioner mod dem vil ikke blive lettet, og vi vil rent faktisk se på at øge disse sanktioner.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk