FN-observatører frygter krænkelse af catalanske menneskerettigheder

De spanske myndigheder forsøger at forhindre selvstændigheds-afstemning i Catalonien på søndag.

De seneste par dage har tusindvis af lokale været på gaden i Catalonien i en protest mod den spanske regerings indblanding i selvstændighedsafstemningen. Valget finder sted søndag, men er blevet erklæret ulovligt af den spanske forfatningsdomstol. (Foto: © Jon Nazca, Scanpix)

To FN-menneskerettighedseksperter kritiserer nu den spanske regering i forbindelse med optakten til søndagens selvstændigheds-afstemning i Catalonien.

Udmeldingen kommer, efter at fremtrædende catalanske politikere har opfordret EU til at gribe ind over for de spanske myndigheders tiltag for at stoppe den catalanske afstemning, skriver The Guardian.

Stemmesedler, valglister og stemmebokse er allerede blevet beslaglagt, og hjemmesider forbundet til afstemningen er blevet lukket af myndighederne.

- Uanset om afstemningen er lovlig, har de spanske myndigheder et ansvar for at respektere fundamentale rettigheder, der kendetegner et demokratisk samfund, siger de to menneskerettighedseksperter David Kaye og Alfred de Zayas i en meddelelse udsendt på FNs Højkommissariat for Menneskerettigheders hjemmeside.

Den spanske forfatningdomstol har erklæret selve afstemningen ulovlig.

6.000 politibetjente indsat i Catalonien

Regeringen har indsat tre færger med omkring 6.000 politibetjente i Catalonien i et forsøg på at håndtere eventuelle optøjer, skriver det engelsk-sprogede medie thelocal.es.

Den spanske civilgarde har anholdt 14 catalanske embedsmænd, ligesom politiet og anklagemyndighed arbejder fokuseret for at forhindre den praktiske afvikling af afstemningen.

Det har fået de to FN-observatører David Kaye og Alfred de Zayas til at sende en utvetydig opfordring.

- Vi er bekymrede for de ting, vi ser, fordi de (spanske myndigheder, red.) ser ud til at overtræde fundamentale individuelle rettigheder ved at afskære befolkningen for information og mulighed for offentlig debat på et kritisk tidspunkt i det spanske demokrati, skriver de.

I forbindelse med søndagens afstemning er de lokale kommuner blevet orienteret om, at det kan være strafbart at stille offentlige lokaler til rådighed for afstemningen, ligesom det vil være strafbart for offentligt ansatte at medvirke til organiseringen og gennemførelsen ifølge spanske myndigheder.

- Vi er bekymrede for, at denne beslutning og retorikken omkring den medvirker til at forhøje spændingerne og skabe uroligheder. Vi opfordrer alle parter til at være yderst tilbageholdende og undgå vold af enhver slags for at sikre fredelige protester de kommende dage, siger de.