FN opfordrer Sudan til at udlevere afsat præsident til krigsforbyderdomstol

Overgangsregering afviser dog - den vil selv sende Omar al-Bashir for retten.

Omar al-Bashir med sin kone Widad Babiker. (Foto: Ashraf Shazly © Scanpix)

FN's menneskerettighedskontor opfordrer Sudan til at samarbejde med Den Internationale Straffedomstol (ICC), som for 15 år siden udsendte en arrestordre på den nu afsatte præsident Omar al-Bashir.

Han kræves anholdt på to sigtelser om krigsforbrydelser, fem sigtelser for forbrydelser mod menneskeheden og tre sigtelser for folkedrab i forbindelse med krigen i Darfur.

Her døde omkring 300.000 mennesker, da Sudans regering direkte og ved at støtte den såkaldte Janjaweed-milits, kæmpede mod forskellige oprørsgrupper i en blodig krig, som gik hårdt ud over civile.

ICC har også fundet det bevist, at al-Bashir forsætligt søgte at udrydde dele af de etniske grupper Fur, Masalit og Zaghawa.

- Vi opfordrer de sudanesiske myndigheder i Sudan til at samarbejde fuldt ud med ICC, siger FN-talsmand Ravina Shamdasani ifølge Reuters.

Starter omgående politisk dialog

På en pressekonference i dag afviste det militære råd, som gennemførte militærkuppet, dog, at Omar al-Bashir vil blive udleveret, så længe det er ved magten.

I stedet lægger det op til en retshandling i Sudan, lød det fra lederen af rådets politiske komite.

Omar Zain al-Abdin, lederen af det militære råds politiske kommite, talte i dag på en pressekonference. (Foto: Ashraf Shazly © Scanpix)

Han lovede ved samme lejlighed, at det militære råd ikke har ambitioner om at beholde magten, men straks vil indlede en politisk dialog - også med de demonstranter, som stadig er på gaden i Khartoum.

Rådet forestiller sig en overgangsperiode på maksimalt to år, før der skal være et demokratisk valg. Men den kan også blive væsentligt kortere, hvis alt går godt, lød det.

Det militære råds leder, forsvarsminister Awad Ibn Ouf, var selv chef for landets militære efterretningsvæsen og forsvarschef under krigen i Darfur, og står på den amerikanske sanktionsliste for sin rolle i den.