FN-rapport: Ikke siden 1967 er så mange palæstinensere blevet dræbt

Ifølge en FN-rapport blev 2314 palæstinensere dræbt i 2014.

Bombardementer af Gaza i juli og august sidste år er ifølge en ny FN-rapport en væsentlig årsag til, at rekordmange palæstinensere blev dræbt i 2014. (© DR)

Måske husker du drone-videoen fra Gaza, som viste de enorme materielle ødelæggelser, der er resultatet af Israels massive bombardementer i juli og august 2014.

Men bombardementerne kostede ikke blot sprængte mursten og knuste ruder.

Ikke siden den israelske besættelse af Gazas begyndelse i 1967 er så mange palæstinensere i Gaza og på Vestbredden blevet dræbt som i 2014.

Sådan lyder konklusionen i en ny FN-rapport udarbejdet af FN's kontor for humanitære anliggender, OCHA (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs).

Rapporten har indhentet tal fra andre organisationer under FN, internationale NGO'er, NGO'er fra både Israel og Palæstina og fra statslige kilder.

Hovedparten civile

Ifølge rapporten mistede 2314 palæstinensere livet i 2014 efter Israels aktiviteter i Gaza, på Vestbredden og i det østlige Jerusalem. 17.125 blev såret.

Rapporten giver i høj grad de israelske bombardementer i Gaza i sommermånederne sidste år ansvaret for, at tallene i 2014 endte på et historisk niveau.

Alene i Gaza mistede 2220 livet. Heraf anslås 1492 at være civile, 605 var militante, mens de resterende 123 personers status ikke kan verificeres.

Tallet flere gange højere end årene før

Ifølge rapportens oplysninger mistede 2314 palæstinensere altså livet i konflikten i 2014. Til sammenligning omkom 87 israelere efter angreb i samme periode.

I 2013 var tallet langt lavere: Her tæller FN-kontoret 39 døde palæstinensere mod fem israelere i kamphandlinger.

Til gengæld var tallet for sårede langt højere. 3964 palæstinensere anslås at være blevet såret i sammenstød i 2013 mod 151 israelere.

Israel må beskytte palæstinenserne

Rapporten forholder sig ikke blot til tal og fakta, men henvender sig også til de stridende parter.

- Israel, den besættende magt, må opfylde sit primære ansvar for at beskytte de palæstinensiske civile og sørge for, at folkets basale fornødenheder og menneskerettigheder bliver mødt, lyder det blandt andet.

Rapporten retter dog også en kritik af militante på palæstinensisk side.

- Alle parter i konflikten, heriblandt også bevæbnede grupper, må leve op til juridiske krav for krigsførelse i henhold til international lov.

Facebook
Twitter