FN-rapport: Nato-fly dræbte civile libyere

Selv om Nato søgte at undgå det, var der civile ofre for alliancens bombetogter i Libyen, siger FN-rapport.

Der var civile ofre for alliancens bombetogter i Libyen, siger FN-rapport. (Foto: GERARD JULIEN)

Natos bombetogter i Libyen sidste år blev gennemført med stor præcision og fast beslutsomhed om at undgå civile tab.

Alligevel skete det i et begrænset antal tilfælde, at der var bekræftede civile tab som følge af Nato-flyenes bomber.

Det konkluderer en rapport fra den internationale undersøgelseskommission om Libyen, som blev nedsat 25. februar 2011 af FN's råd for menneskerettigheder.

Rapporten, der blev fremlagt fredag, angiver imidlertid ikke tal på ofrene.

Angreb ikke-militære mål

Kommissionens medlemmer rapporterer også, at de i Libyen har set eksempler på, at Nato bombede mål, der ikke viste tegn på at rumme militære anlæg.

- Kommissionen var ikke i stand til at uddrage konklusioner i sådanne tilfælde på basis af den information, Nato har leveret, og anbefaler yderligere undersøgelser, hedder det.

Danske krigsfly spillede en vigtig rolle i bombardementerne af den sidenhen styrtede og dræbte diktator Muammar Gaddafis militærmaskine.

Avisen New York Times har selv undersøgt sagen og skrev i januar, at mindst 40 civile - og måske over 70 - blev slået ihjel af Natos bomber. Heraf er mindst 29 kvinder eller børn.

Forbrød sig mod menneskeheden

Den ny FN-rapport beskæftiger sig også indgående med de overgreb, der blev begået af henholdsvis Gadaffis soldater og af oprørsstyrkerne.

Gaddafis tropper begik forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser i Libyen, fastslår kommissionen.

Det skete i form af drab, forsvindinger og tortur, der blev udført som led i omfattende eller systematiske angreb på civilbefolkningen, påpeger FN-rapporten.

Også oprørerne begik krigsforbrydelser og brud på internationale love om menneskerettigheder. Og, påpeger rapportens forfattere, overgrebene er fortsat frem til i dag.

/ritzau/

FacebookTwitter