FN-rapport: Nordkorea fortsætter atomprogram og omgår sanktioner

Regimet har så mange lyssky aktiviteter, at de seneste sanktioner ikke har effekt.

Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, besøgte i dag en busfabrik i hovedstaden Pyongyang. (Foto: KCNA © Scanpix)

Nordkorea har ikke indstillet udviklingen af hverken atomvåben eller missiler. Det viser en fortrolig FN-rapport, skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Rapporten siger også, at styret i Pyongyang på flere måder forsøger at komme uden om de hårde sanktioner, som FN har pålagt landet for at svække dets økonomi.

Nordkorea eksporterer fortsat kul, jern, tekstiler, fisk og skaldyr samt mange andre ting, som sikrer landet millioner i hård valuta.

Landet sælger også våben via mellemmænd til købere i Yemen, Sudan og Libyen, siger rapporten.

Indtægter i dollar og andre udenlandske valutaer er helt afgørende for, at Nordkorea kan finansiere sine våbenprogrammer.

Ineffektive sanktioner

Nordkorea omgår også forbud mod at købe råolie og olieprodukter.

Det sker ved, som det også tidligere har været fremme, at skibe fra andre lande på åbent hav overfører olie til nordkoreanske tankskibe, som derefter sætter kurs mod en havn i hjemlandet.

Mindst 40 fartøjer er ifølge rapporten involveret i den form for lyssky aktiviteter.

- Nordkorea har ikke stoppet sit atom- og missilprogram og fortsætter med at trodse Sikkerhedsrådets resolutioner gennem en massiv stigning i ulovlige skib-til-skib-overførsler af olieprodukter såvel som overførsler af kul til søs gennem 2018, hedder det.

Og det efterlader de seneste runder af sanktioner "ineffektive", konkluderer rapporten med reference til, at FN har lagt et loft over både Nordkoreas import af olie samt landets eksport af kul.

USA: Fasthold pres

Det er uafhængige eksperter, som overvåger sanktionerne, der har lavet rapporten, som fredag aften amerikansk tid er overdraget til FN's Sikkerhedsråd.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, siger i dag ifølge AFP forud for en stor sikkerhedskonference i Singapore, at det er vigtigt at fastholde det "'økonomiske og diplomatiske pres på Nordkorea for at opnå den endelige, og fuldstændigt verificerbare atomafrustning, som Nordkorea har indvilget i".

USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, blev på et topmøde i juni enige om, at Nordkorea skal skaffe sig af med sine atomvåben, men styret i Nordkorea har ikke oplyst, hvordan det skal ske.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter