FN-rapport: Så mange kilo e-affald smider du ud

Nyt FN-kort skal kaste lys over de globale problemer ved manglende genbrug af elektronisk affald.

Danskernes smider sammen med resten af verden mere og mere elektronik ud. (Foto: Palle Hedemann © Scanpix)

Hvor mange kilo elektronikskrald tror du, at den gennemsnitlige dansker skaber om året?

På verdensplan står den gennemsnitlige borger for 7 kg e-affald om året, men allerede sidste år smed hver dansker 22 kg ud. De danske tal for 2013 er endnu ukendte.

Samlet set smed danskerne 125.000 tons e-affald til lossepladsen i 2012.

Elektronisk affald inbefatter blandt andet køleskabe, fjernsyn, tv, mobiltelefoner, computere, skærme og legetøj. Kort sagt: alt med et batteri eller en ledning.

I 2017 vil årets samlede e-affald på verdensplan kunne fylde så mange 40-ton lastbiler, at de kunne nå trekvart rundt om ækvator, fastslår en rapport fra StEP søndag.

Det vil være en forøgelse på 33 % over fem år.

Problemet har været skjult bag manglen på data

Et interaktivt kort over verdenslandenes e-affaldsudledning skal vække befolkningen og politikerne, mener folkene bag StEP-initiativet.

Kombineret med hvert lands egne undersøgelser og genbrugsordninger - eller mangel på samme - skal forståelsen for affaldsproblemet udbredes omgående.

- Selvom der er vi kender meget til de negative miljø- og helbredsmæssige konsekvenser af primitive genbrugsmetoder af e-affald, så har manglen på letfordøjelig data gjort det svært for folk at forstå problemets størrelse, siger StEPs executive secretary Ruediger Kuehr.

Målet for StEP er, at få bæredygtige løsninger implementeret verden over og få genbruget af elektronik markant op, så vi undgår afbrænding og elektroniske lossepladser, der foruener.

Amerikanerne i front med kineserne i hælene

StEP - Solving the E-Waste Problem - er et FN-initiativ grundlagt i 2007 med opgaven at sætte globale guidelines for behandlingen af e-affald på dagsordenen.

I rapporten fra søndag fremgår det, at USA og Kina henholdvis producerer 9,4 og 7,3 millioner tons. Altså mellem 75 og 58 gange så meget som Danmark.

Nordmændene er værst i Skandinavien

Vores naboer i nord topper listen i Skandinavien. Med 33 kg elektronisk affald årligt per nordmand er Norge det land i Norden, der smider mest affald ud per indbygger.

Amerikanerne smider til sammenligning hver især 29 kg elektonik ud om året.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk