FN-rapport: Taliban har stadig tætte bånd til al-Qaeda

Det er stik imod den fredsaftale som USA har underskrevet med Taliban.

Talibanere bliver her løsladt fra et fængsel i Kandahar i Afghanistan d. 1. juni. Det sker som et led i en fangeudveksling mellem Taliban og den afghanske regering, der skal bane vejen for fredsforhandlinger mellem den afghanske regering og Taliban. (Foto: Muhammad Sadiq)

Taliban har stadig tætte bånd til al-Qaeda og rådførte sig jævnligt med terrororganisationen under fredsforhandlingerne med USA.

Og forholdet mellem Taliban, herunder deres allierede i Haqqani-netværket, og al-Qaeda "er fortsat tæt, baseret på venskab, en historik med en fælles kamp, ideologisk sympati og blandede ægteskaber," lyder det i en FN-rapport, der kaster et grimt lys over den fredsaftale, som USA indgik med Taliban tilbage i februar.

Aftalen skal sikre en tilbagetrækning af tusindvis af amerikanske soldater og dermed afslutte USA's næsten 19-årige lange krig i landet.

Til gengæld skal Taliban sørge for at bekæmpe terrorgrupper som al-Qaeda og forhindre dem i at udføre angreb mod USA - men istedet har Taliban spillet dobbeltspil, hvis man skal tro FN-rapporten.

- Taliban har jævntligt rådført sig med al-Qaeda under forhandlingerne med USA og har tilbudt garantier om, at de vil ære deres historiske bånd, lyder det i rapporten, der blev sendt til FN's Sikkerhedsråd i slutningen af sidste måned, men først blev

offentliggjort
fredag.

Garantien om at de historiske bånd ikke ville blive brudt, blev ifølge rapporten overbragt personligt til Osama bin Ladens søn, Hamza bin Laden, i foråret 2019, før han blev meldt dræbt af USA i efteråret.

Rapporten er blevet produceret af FN's 'Analytical Support and Sanctions Monitoring Team', der har interviewet

efterretningstjenester
i medlemslandene samt
tænketanke
og regionale myndigheder.

I rapporten bliver det anslået, at al-Qaeda har mellem 400 og 600

bevæbnede
"agenter" i landet og er aktive i 12 forskellige afghanske
provinser
. Desuden er der indikationer på, at al-Qaeda er ved at etablere en ny træningslejr i den østlige del af landet.

Taliban fordømmer rapport

Talibans

talsmand
Zabihullah Mujahid har udsendt en erklæring, hvor han fordømmer FN-rapporten, skriver nyhedsbureauet AP.

- Taliban vil i tråd med aftalen i Doha (fredsaftalen med USA red.) ikke tillade nogen at bruge Afghanistans jord mod nogen andre eller til at have træningslejre, lyder det i

erklæringen
.

Magasinet Time har været i kontakt med en anden af Talibans talspersoner, der også

afviser
rapporten og kalder det "grundløse beskyldninger, der har til formål at ødelægge fredsprocessen".

Trump besøger amerikanske soldater i Afghanistan. "Alle er trætte af krig," sagde den amerikanske præsident, da han roste fredsaftalen. Men ifølge magasinet Time så underminerer FN-rapporten hans største udenrigspolitiske sejr. (Foto: TOM BRENNER © Scanpix)

Den amerikanske udsending, der har forhandlet med talibanerne i næsten halvandet år,

afviser
ikke indholdet i rapporten. Istedet beskriver han Talibans brud med al-Qaeda som en igangværende proces.

- Arbejdet er ikke slut endnu men... der er gjort fremskridt. Og vores næste skridt, når det kommer til tilbagetrækning af soldater og relaterede

forpligtelser
, vil være afhængig af om Taliban leverer, lød det fra Zalmay Khalilzad til en gruppe journalister over telefon mandag aften, skriver magasinet Time.

Tilbage i marts lød det ellers fra den amerikanske uderigsminister, Mike Pompeo, at Taliban nu havde brudt med al-Qaeda, da han talte med den amerikanske tv-station, CBS News.

- De vil afbryde det forhold, og de vil arbejde side om side med os for at ødelægge og stoppe tilførsel af ressourcer til al-Qaeda og få dem væk fra det sted, sagde Pompeo.

Men ifølge FN-rapporten er al-Qaeda ligefrem glade for fredsaftalen.

- Al-Qaeda har reageret positivt på aftalen, og tilhængere har fejret det som en sejr for Talibans sag, lyder det i rapporten.

Fejlbehæftet aftale

- Et af de mange problemer med den meget fejlbehæftede aftale er, at kravene til Taliban, når det kommer til antiterror er formuleret meget vagt, siger Michael Kugelman til AP.

Han er vicedirektør hos

tænketanken
Wilson Centeret i den amerikanske hovedstad Washington DC og mener, at USA i det mindste burde kræve, at Taliban afbryder al kontakt med
højtstående
medlemmer i al-Qaeda.

Men ikke desto mindre går den amerikanske tilbagetrækning endnu hurtigere end planlagt.

Ifølge fredsaftalen skulle antallet af soldater sænkes fra omkring 13.000 til 8.600 i midten af juli, og hvis alt går glat, skal alle amerikanske soldater være ude i maj 2021.

Men for få dage siden kunne nyhedsbureauet Reuters berette, at på grund af risiko for coronasmitte, var man allerede tæt på at nå 8.600.

For nyligt sagde Trump, at han fortsat ønsker en fuld tilbagetrækning fra Afghanistan, men at der fortsat ikke er sat en endelig dato på hvornår.

Facebook
Twitter