Tema Nordkoreas missiltrussel

FN-rapportør: Nordkoreas ledere er kriminelle

Der er ikke sket fremskridt i Nordkorea, siden FN for to år siden beskrev grove forbrydelser, lyder det fra FN.

Marzuki Darusman, FN's særlige rapportør om menneskerettigheder i Nordkorea, kalder landets ledere for kriminelle. (Foto: Yoshikazu TSUNO © Scanpix)

Tiden er kommet til formelt at anklage den nordkoreanske ledelse for kriminelle handlinger, siger FN's særlige rapportør om menneskerettigheder i Nordkorea, Marzuki Darusman.

Han konstaterer, at der ikke er sket nogen fremskridt, siden en FN-rapport for to år siden beskrev nazilignende forbrydelser i Nordkorea.

- Ud over at fortsætte det politiske pres for at tvinge Nordkorea til at forbedre menneskerettighederne er det bydende nødvendigt at gå efter et kriminelt ansvar hos Nordkoreas ledelse, siger Darusman.

Kommentaren kommer få timer efter, at det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA skrev, at en amerikansk student er blevet anholdt i Nordkorea efter at have forsøgt sig med "fjendtlige handlinger" over for landet.

Rapporten fra 2014 om Nordkorea konkluderede, at en række af landets sikkerhedschefer og muligvis lederen, Kim Jong Un, burde stilles for en international domstol for at have beordret systematisk tortur, udsultning og drab.

Rapporten førte til, at FN's Generalforsamling anmodede FN's Sikkerhedsråd om at overveje at sende sagen til Den Internationale Straffedomstol.

Kun Sikkerhedsrådet har bemyndigelse til at sende sagen til straffedomstolen, men det er næppe sandsynligt, at de to permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet, Rusland og Kina, vil stemme for. De to lande er Nordkoreas traditionelle allierede.

Darusman, der var med til at skrive rapporten i 2014, er nægtet indrejse i landet.

/ritzau/