FN: Ruslands indlemmelse af Krim er ulovlig

FN's generalforsamling kalder Ruslands indlemmelse af Krim-halvøen for ulovlig.

En russisk kampvogn på Krim, nær halvøens hovedstad Simferopol nær Perevalnoye basen. (Foto: DMITRY SEREBRYAKOV © Scanpix)

FN's generalforsamling har vedtaget en resolution om at kalde Ruslands indlemmelse af Ukraine for ulovlig.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Den ikke-bindende resolution bekræfter samtidig Ukraines territoriale integritet.

100 stemte for

Ved afstemningen torsdag stemte 100 for, 11 imod og 58 undlod at stemme.

Antallet af ja-stemmer var ifølge nyhedsbureauerne AP og Reuters højere, end vestlige diplomater havde forventet. Men i og med at mere end halvdelen af de 193 medlemmer i generalforsamlingen støttede Ukraine, giver den et signal om en bred modstand af Ruslands annektering.

I modsætning til FN's Sikkerhedsråds resolutioner, kan der ikke nedlægges veto mod generalforsamlingens resolutioner, men de er til gengæld heller ikke juridisk bindende.

Rusland er et af de fem permanente medlemmer i Sikkerhedsrådet og har tidligere nedlagt veto mod resolutioner i forhold til Krim.

Sanktioner

Spændingen mellem Vesten og Rusland har været høj siden russiske styrker indtog Krim-halvøen i Ukraine og siden annekterede den.

USA's præsident sagde tidligere på ugen, at man er klar med hårdere sanktioner, hvis Rusland fortsætter sin fremfærd i Ukraine.

Inden afstemningen i FN's generalforsamling advokerede Ruslands FN-ambassadør, Vitaly Churkin, for at landene skulle stemme nej til resolutionen og kaldte ifølge AP resolutionen "kontraproduktiv".

Ukraines udenrigsminister, Andriy Deshchytsia, sagde til forsamlingen, at de burde stemme ja, da Ukraines territoriale integritet og enhed var blevet "hensynsløst nedtrampet" af Rusland.

Facebook
Twitter