FN-sanktioner mod Iran

FN's Sikkerhedsråd har enstemmigt vedtaget at indføre sanktioner over for Iran og dets atomprogram. Alle rådets femten medlemmer har stemt for resolutionen, som Storbritannien, Frankrig og Tyskland har taget initivativ til.

Også Ruslands FN-ambassadør, Vitaly Churkin, stemte for. Til højre for ham ses Slovakiets FN-ambassadør Peter Burian. (Foto: Stephen Chernin © Scanpix)

FN's Sikkerhedsråd har enstemmigt vedtaget at indføre sanktioner over for Iran og dets atomprogram.

Alle rådets femten medlemmer har stemt for resolutionen, som Storbritannien, Frankrig og Tyskland har taget initivativ til.

Iran skal stoppe uran-berigelse

Resolutionen kræver at Iran indstiller al forskning i berigelse af uran, og stopper al forskning og udvikling der kan føre til fremstilling af kernevåben.

De sanktioner der indføres er et forbud mod import-eksport af farlige materialer og teknologi, der har med berigelse af uran at gøre, med oparbejdning af uran, med tungtvands-reaktorer, og med produktion af ballistiske missiler.

Samtidig skal værdier og konti, der tilhører en række nøglepersoner og virksomheder i det iranske atom-program, indefryses.

Ingen trussel om magt

Den russiske FN-ambassadør Vitaly Churkin, understregede efter møder i rådet, at resolutionen ikke på nogen måde tillader brug af magt mod Iran.

- Rusland ser denne resolution som en alvorlig meddelelse til Irans regering, om at det er nødvendigt at samarbejde mere åbent og omhyggeligt med atomenergiagenturet IAEA for at fjerne eller løse de udestående bekymringer og spørgsmål i forbindelse med det atomare program, siger Churkin ifølge Reuters Bureau.

Iran afviser rådet

Resolutionen er udfærdiget under FN-pagtens kapitel 7, artikel 41, der kan indføre sanktioner som er bindende for medlemslandene, men som ikke tillader militære skridt.

Irans udenrigsministerium har betegnet resolutionen som et ulovligt skridt, der er ligger uden for Sikkerhedsrådets mandat.

Facebook
Twitter