FN: Saudiarabere planlagde mord på Khashoggi

Beviserne i sagen om myrdet journalist peger i retning af kongeriget, siger FN-rapportør.

FN's specialrapportør Agnes Callamard (t.h.) forsøgte forgæves i slutningen af sidste måned at besøge konsulatet i Istanbul, hvor journalisten Jamal Khashoggi blev dræbt. (Foto: © Cemal YURTTAS, Scanpix)

Mordet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi lader til at være planlagt af dele af det officielle Saudi-Arabien.

Sådan lyder meldingen i dag fra Agnes Callamard, som er FN's specialrapportør om udenomsretlige, summariske eller vilkårlige henrettelser, beretter Reuters.

Det vakte international opsigt, da den regeringskritiske journalist Jamal Khashoggi den 2. oktober gik ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet, men aldrig kom ud i live.

Siden har flere lande peget fingre ad Saudi-Arabien og landets magtfulde kronprins Mohammed bin Salman. Styret i Riyadh har gentagne gange afvist, at landets kronprins var involveret i drabet.

En af adskillige forklaringer fra det officielle Saudi-Arabien har været, at journalisten var død på konsulatet i Istanbul efter et slagsmål.

En forklaring, som mange lande ikke accepterede.

Dagens melding om FN's foreløbige undersøgelse sår endnu mere tvivl om kongerigets tidligere forklaringer.

- Beviser indsamlet under min mission til Tyrkiet viser umiddelbart, at hr. Khashoggi var offer for et brutalt og overlagt mord planlagt og begået af tjenestemænd fra staten Saudi-Arabien, lyder det i en udtalelse fra Agnes Callamard.

Kritiserer efterforskning

Callamards udtalelser kommer efter, at hun og tre eksperter har tilbragt en uge i Tyrkiet som led i deres efterforskning af den opsigtsvækkende sag på vegne af FN.

I den forbindelse har hun haft adgang til "rystende og grusomme lydoptagelser" af Khashoggis død frembragt af det tyrkiske efterretningsvæsen, skriver Reuters.

Derudover beskylder FN-rapportøren Saudi-Arabien for at have undergravet og forsinket Tyrkiets forsøg på at efterforske gerningsstedet.

13 dage gik der, før tyrkerne fik adgang til konsulatet, hvor materiale i mellemtiden var blevet fjernet eller malet over, lød det fra Tyrkiets præsident, Rececp Tayyip Erdogan.

Ifølge Reuters har Callamard bedt om et officielt besøg i Saudi-Arabien, hvor hun har "store bekymringer" om, hvorvidt de 11 saudi-arabere, som er sigtet i sagen, får en fair rettergang.