Tema Krigen i Syrien

FN-stormagter holder hasteindkaldt krisemøde om Aleppo

Krisemødet kommer efter meldinger om likvideringer af civile - herunder kvinder og børn - i den syriske by.

Det hasteindkaldte FN-møde vil blive holdt klokken 18 dansk tid, og blev foranledet af den franske FN-ambassadør, François Delattre. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Frankrig og Storbritannien har stablet et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd om udviklingen i den syriske by Aleppo på benene. Det oplyser den franske FN-ambassadør, François Delattre.

Den syriske regeringshær har de seneste dage indtaget store dele af det østlige Aleppo, hvor oprørere har siddet på magten i fire år. Der er ifølge FN "troværdige" meldinger om, at regeringsstyrker dræber civile.

Blandt ofrene er kvinder og børn.

FN's børneorganisationen, Unicef, har tidligere tirsdag berettet, at flere end 100 børn skulle være fanget i en bygning i Aleppo. Bygningen skulle være under heftig beskydning af regeringsstyrker.

Samtidig anklager FN's højkommissær for menneskerettigheder regeringsvenlige styrker for at gå fra hus til hus og likvidere alle, der er hjemme. Også folk, der forsøger at flygte, skulle blive dræbt.

Det hasteindkaldte FN-møde vil blive holdt klokken 18 dansk tid.

På dagsordenen vil være "den værste humanitære tragedie i det 21. århundrede, som sker for øjnene af os", siger den franske FN-ambassadør til journalister i FN's hovedkvarter i New York.

FN's Sikkerhedsråd tæller fem permanente medlemmer. Kina, Frankrig, Rusland, Storbritannien og USA. Af disse spiller særligt Rusland en afgørende rolle, da landet støtter Syriens omstridte præsident, Bashar al-Assad.

Det syriske militær ventes i løbet af tirsdag eller onsdag at vinde fuld kontrol over det østlige Aleppo.

Regimets styrker erklærede mandag, at de havde vundet kontrol over 99 procent af byens østlige del.

Hele distrikter ligger i ruiner, og der ligger nogle steder lig i gaderne. De, som er flygtet, sidder eller ligger i gaderne i vest - uden at have noget sted at gå hen.

Det anslås, at 130.000 mennesker er flygtet fra det østlige Aleppo under hærens offensiv, der blev sat i gang i midten af november.

/ritzau/AFP