FN: Stort flertal fordømmer Israel for drab

Israel - og ikke Hamas - der skal fordømmes for drab på civile i Gaza, har FN's Generalforsamling vedtaget.

Den palæstinensiske FN-ambassadør, Riyad Mansour, klapper tilfreds efter afstemningen i FN's Generalforsamling. (Foto: AFP PHOTO / DON EMMERT © Ritzau Scanpix)

FN's Generalforsamling har med stort flertal besluttet at fordømme Israel for drabene på over 120 mennesker i Gaza.

Samtidig afviser FN et amerikansk forslag om at fordømme den palæstinensiske bevægelse Hamas for drabene.

FN-resolutionen blev stemt igennem med 120 stemmer for og otte imod, mens 45 undlod at stemme, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dermed fordømmer FN Israel for "overdreven magtanvendelse" i Gaza mod civile palæstinensere.

FN's generalsekretær, António Guterres, bliver desuden opfordret til at anbefale international beskyttelse i det palæstinensiske område.

Siden slutningen af marts er over 120 mennesker blevet dræbt under voldsomme sammenstød mellem israelske soldater og demonstrerende palæstinensere på grænsen mellem Israel og Gaza. Langt de fleste dræbte var ubevæbnede demonstranter.

På trods af det store flertal, der har stemt for resolutionen, har flere diplomater udtrykt bekymring for, at resolutionen er for ensidig.

Palæstinenserne opfordrede til et hastemøde i FN's Generalforsamling, hvor der ikke kan nedlægges veto, efter at USA 1. juni havde nedlagt veto mod en Gaza-resolution i FN's Sikkerhedsråd.

Den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, kaldte resolutionen i Sikkerhedsrådet "groft ensidig" ved kun at bebrejde Israel. Hun kritiserede den også for ikke at nævne Hamas, som USA mener er skyld i volden.

/ritzau/

Facebook
Twitter