FN svigter Somalias kamp mod pirater

Somalisk pirateri kan begrænses, hvis FN griber ind over for det massive overfiskeri, der foregår ud for Somalias kyst. Men landene kan ikke blive enige om at lade krigsskibene slå ned.

Overfiskeri i den ellers fiskerige kyst ud fra Somalia er årsag til, at de somaliske fiskere mister deres indtægtskilde og i stedet kaster sig over pirateri.

Derfor ønsker den Somaliske regering, at FN bekæmper ulovligt fiskeri samtidigt med, at man forsøger at stoppe overfiskeriet med de krigsskibe, som også bekæmper pirateri.

FN-lande blokerer

Men nogle FN-lande har blokeret for, at FN-resolutionen fra sidste år også gav mandat til at hindre ulovligt overfiskeri.

- De medlemslande, som har store fiskeflåder omkring Somalia, har nægtet at indføje i FN-teksterne omkring pirateri, at medlemslandene også skal gribe ind overfor ulovligt fiskeri, fortæller Christian Balslev-Olesen, tidligere chef for FN's børnefond UNICEF i Somalia.

Og der er tale om mange penge. Udenlandske fiskere henter ulovligt somaliske fisk for 450 millioner dollars om året, ifølge en rapport fra High Seas Task Force fra 2005. Fisk og penge som somaliske fiskere går glip af.

- Ulovligt fiskeri har skabt en masse problemer i Somalia, og det var en af årsagerne til, at der opstod pirateri ud for den somaliske kyst,” fortæller Nuradin Dirie, FN's tidligere landechef i Somalia, og fortsætter:

- Jeg er sikker på, at en af vejene til at undgå pirateri er at forhindre overfiskning.

Beskyttede overfiskeri

- De pågældende lande har haft held til at trække problematikken med ulovligt fiskeri ud af de FN-tekster, som omhandlede bekæmpelsen af pirateri, siger Christian Balslev-Olesen.

Det er uvist, hvem der blokerede for, at FN-kollisionen også skulle bekæmpe overfiskeri. Men Spanien, Korea, Japan og Ægypten er nogle af de lande, som angiveligt fisker ulovligt i det somaliske farvand.

I dokumentartimen på P1 kl. 14 kan man høre mere om, hvordan FN undlod at behandle problematikken med overfiskeri ud for Somalia.

Facebook
Twitter