FN: 'Svimlende' civile tab efter USA-ledte angreb på Raqqa

Over 100.000 er allerede flygtet fra byen, som har været under Islamisk Stats kontrol siden sommeren 2014.

Familier på flugt fra Raqqa i sidste uge, da offensiven startede. (Foto: © Zein al-Rifai, Scanpix)

Det er kun en uge siden, at den officielle offensiv, der skal vriste den syriske by Raqqa ud af hænderne på terrorbevægelsen Islamisk Stat, gik i gang.

Men allerede nu har angrebene på byen, som er Islamisk Stats selvudnævnte hovedstad, medført et "svimlende tab af liv". Det oplyser krigsforbrydelsesefterforskere fra FN ifølge blandt andet BBC.

De mange mennesker har ifølge FN mistet livet i de luftangreb, der er udført af den USA-ledte koalition mellem kurdiske og arabiske soldater.

Kampene har allerede drevet 160.000 mennesker på flugt fra byen, som har været under terrorbevægelsens kontrol siden juni 2014.

Det er uvist præcis, hvor mange civile der fortsat befinder sig i byen, men FN vurderer, antallet ligger mellem 50.000 og 100.000.

Stor risiko for de civile

Meldingen fra FN kommer samtidig med, at menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch kritiserer koalitionens brug af giftstoffet fosfor i kampen mod Islamisk Stat.

International lov forbyder da også brugen af hvid fosfor, som brænder ved ekstremt høje temperaturer, og som kan bruges til at oplyse eller sløre kampzoner med røg, i områder, som er tæt befolket af civile.

Ifølge USA har koalitionen kun benyttet hvid fosfor på lovlig vis. Men det kan ikke gøre det, mener Human Rights Watch.

- Uanset hvordan man bruger den hvide fosfor, så udgør den en høj risiko for rædselsfuld og langvarig skade i tæt befolkede byer som Raqqa og Mosul (som også i skrivende stund er ved at blive generobret, -red.) og andre områder med store koncentrationer af civile, siger Steve Goose fra Human Rights Watch til nyhedsbureauet AP.