FN: Tortur, sexvold og børnesoldater præger Sydsudan

Ny FN-rapport ønsker våbenembargo mod Sydsudan for at få dæmmet op for grusom borgerkrig.

Sydsudan er plaget af borgerkrig, og den har skabt store problemer i landet. Drengen her er fra FN's flygtningelejr i Juba i Sydsudan. (Foto: Claus bech © Scanpix)

FN's Sikkerhedsråd bør hurtigt indføre en våbenembargo mod Sydsudan, da det olierige lands præsident, Salva Kiir, og en oprørsleder igen og igen bryder en våbenhvile og fortsætter grove brud på menneskerettighederne i en to år lang borgerkrig.

Det fortæller FN-monitorer i en ny årsrapport.

Rapporten nævner henrettelser, tortur, sexvold, bortførelser, rekruttering af børnesoldater samt ødelæggelser af hjem og hele landbrugsområder i en stadig optrappet krig mellem Kiir og hans politiske rival, separatistlederen Riek Machar.

Panelet bag FN-rapporten siger, at næsten hvert angreb, som parterne udfører mod en landsby, omfatter voldtægter og bortførelser af kvinder og piger.

- Alle parterne bruger med fuldt overlæg voldtægter som et taktisk krigsvåben - og der er ofte skrækkelige eksempler på gruppevoldtægter, siger FN-panelets leder, Payton Knopf.

Knopf siger i rapporten til Sikkerhedsrådet, at de menneskelige omkostninger i krigen på nogle områder kan sammenlignes med de menneskelige omkostninger i konflikterne i Syrien, Irak og Yemen.

- Rapporten beskriver, hvordan Kiirs regering købte mindst fire Mi-24 kamphelikoptere af Ukraine i 2014 fra en privat ukrainsk virksomhed til næsten 300 millioner kroner.

- Helikopterne har medført en ekspansion af krigen og styrket de kræfter på regeringens side, der ønsker en militær løsning, og som ødelægger fredsprocessen, hedder det.

/ritzau/Reuters