FN trykker på den store alarmknap: Coronavirus er 'international nødsituation'

Organisationen WHO placerer nyt udbrud i liga med ebola og svineinfluenza.

Turister med ansigtsmasker i dag i Rom i Italien. (Foto: © Riccardo Antimiani, Scanpix)

Med næsten 8.000 smittede i mindst 18 lande og 170 dødsfald er det aktuelle udbrud af coronavirus nu officielt en global nødsituation.

FN's verdenssundhedsorganisation WHO har efter et møde i dag besluttet at erklære virusset en "folkesundhedsmæssig nødsituation af international bekymring". I WHO forkorter man den type situationer til PHEIC.

WHO's generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus understreger på et pressemøde, at erklæringen på ingen måde er en kritik af Kina, hvor udbruddet stammer fra. Han roser tværtimod Kinas indsats i høje toner.

Største bekymring

Nødsituationen skyldes derimod "vores største bekymring" over, at virusset skal sprede sig til lande med svage sundhedssystemer, siger generalsekretæren.

Han tilføjer, at "WHO modsætter sig enhvert tiltag eller begrænsning på rejser eller handel med Kina".

WHO har i dag også besluttet at give coronavirusset det midlertidige navn "2019-nCoV".

PHEIC et relativt nyt redskab, som blev indført efter udbruddet af lungesygdommen SARS i 2002. Det er blot sjette gang, at WHO bruger sin store alarmknap:

  • 2009: H1N1 (svineinfluenza).

  • 2014: Ebola (Vestafrika)

  • 2014: Polio

  • 2015: Zika

  • 2018: Ebola (Den Demokratiske Republik Congo)

  • 2020: Coronavirus (2019-nCoV)

Hvad betyder det?

En global nødsituation udløser en lang række anbefalinger. De beskriver, hvordan alle lande i verden skal hjælpe med at forhindre eller begrænse smitte over grænser. Samtidig skal man undgå at forstyrre handel og rejser unødigt.

Anbefalingerne retter sig blandt andet til de enkelte landes sundhedsmyndigheder, som opfordres til at skærpe deres tiltag, når det gælder overvågning, beredskab og inddæmning af smitte.

Selvom WHO ikke har nogen mulighed for at straffe lande, kan de bede regeringer om komme med videnskabligt belæg for indgreb mod rejser og handel under nødsitutionen.

Risikoen i Danmark er stadig lav

Den seneste udmelding fra WHO får ikke Danmark til at ændre sin trusselsvurdering. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi vurderer fortsat, at faren for at en smittet person kommer til Danmark er lav. Men skulle det alligevel ske, er sundhedsvæsenet informeret om sygdommen, og hvorledes den skal håndteres, siger direktør Søren Brostrøm.

Han forsikrer ligeledes, at Danmark er klar, hvis der skulle komme en coronasmittet person til Danmark.

- Vores beredskab er på plads, og alle ved, hvad de skal gøre. Vi har et rigtig godt beredskab i Danmark, som bygger på mange års erfaring, og vi har et tæt samarbejde myndighederne imellem, siger direktøren i Sundhedsstyrelsen.

Smitte fra menneske til menneske

Alle de 170 dødsfald efter smitte med coronavirusset 2019-nCoV er sket i Kina, hvor sygdommen nu er konstrateret i alle landets provinser og regioner.

Der er 98 bekræftede tilfælde uden for Kina i 18 forskellige lande.

Indtil videre har man konstateret otte tilfælde, hvor smitten er sket fra menneske til menneske uden for Kina: I Tyskland, Japan, Vietnam og USA.

Smitte fra menneske til menneske i andre lande end Kina er særligt bekymrende, fordi disse tilfælde viser, at virusset har potentiale til at sprede sig yderligere, skriver Reuters.

Opdateret klokken 21.45 med kommentar fra Sundhedsstyrelsen.