FN: Verdens største hungersnød truer i Yemen

Hvis ikke blokaden af Yemen bliver ophævet, vil 6,8 millioner mennesker sulte.

Et fejlernæret barn modtager behandling på et hospital i Hodeidah i Yemen. (Foto: © ABDO HYDER, Scanpix)

FN advarer om, at den humanitære katastrofe i Yemen kan udvikle sig til "den værste hungersnød, som verden har set i mange årtier".

Advarslen fra FN's humanitære chef, Mark Lowcock, blev fulgt op af et krav til Saudi-Arabien om øjeblikkeligt at hæve den blokade for nødhjælp til Yemen, som saudierne har indført. Nødhjælpen blev bremset, efter at yemenitiske oprørere fra Houthi-stammen affyrede et missil mod Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh.

- Det bliver ikke som den hungersnød, vi så i Sydsudan tidligere i år, hvor titusinder var påvirket, siger Mark Lowcock:

- Det bliver ikke som den hungersnød, som kostede 250.000 mennesker livet i Somalia i 2011. Det bliver den værste hungersnød, som verden har set i mange årtier, med millioner af ofre.

Saudi-Arabien mod Iran

Borgerkrigen i Yemen begyndte i 2014-2015, da Houthi-stammen begyndte et oprør mod landets regering, ledet af præsident Abdrabbuh Mansur Hadi.

Konflikten har siden udviklet sig til en stedfortræderkrig, hvor en koalition ledet af Saudi-Arabien støtter præsident Hadi, mens Iran bakker op om houthierne.

Se TV Avisens tidslinje over konflikten i Yemen:

Krigen har livstruende konsekvenser for civilbefolkningen, som udover sult kæmper med et udbrud af kolera, der indtil videre har ramt 900.000 mennesker.

- Børn mister livet hele tiden i Yemen, siger Mark Lowcock.

Fem trin

FN-chefen lister fem krav, som skal opfyldes med det samme, hvis den helt store katastrofe skal afværges:

 1. 1

  Lufttrafikken skal genoptages.

 2. 2

  Forsikringer om, at flyvninger ikke bliver forstyrret.

 3. 3

  Alle havne skal åbnes for humanitære og kommercielle fartøjer.

 4. 4

  Aftale om at beholde et skib fra FN's Fødevareprogram i havet udfor Aden.

 5. 5

  Stop for forstyrrelser af skibe, der er blevet inspiceret af FN.

FN's Fødevareprogram anslår, at ud af Yemens befolkning på 27-28 millioner ved 19-20 millioner i øjeblikket ikke, hvor deres næste måltid skal komme fra.

FN's Sikkerhedsråd udtrykte i går bekymring over den "alvorlige humanitære situation i Yemen" og gentog behovet for, at krigens parter sikrer uhindret adgang for humanitære forsyninger og FN's personel.