FN: Yemen kollapser totalt, hvis vi ikke reagerer nu

Borgerkrig, sultkatastrofe og koleraepidemi gør ondt værre i det krigshærgede Yemen, siger FN.

Indbyggere i Yemens hovedstad, Sanaa, modtager nødhjælp for at kunne klare sig. (© Scanpix)

Situationen i Yemen er nu så alvorlig, at landet knækker fuldstændigt, hvis ikke verdenssamfundet tager affære.

Det er advarslen fra FN, som fastslår, at landets borgerkrig kombineret med blandt andet en sultkatastrofe og en koleraepidemi har fået nødhjælpsbehovet til at eskalere.

- Yemens befolkning lider afsavn og oplever sygdom og død, mens resten af verden ser på. Krisen er ikke på vej eller truer - den er der her og nu, på vores vagt, siger FN's nødhjælpschef, Stephen O'Brien i en tale henvendt til FN's Sikkerhedsråd.

Yemen står over for både et ’totalt socialt, økonomisk og institutionelt kollaps’, siger han.

Det skriver BBC.

To års borgerkrig

I to år har Yemen været kastet ud i en borgerkrig mellem lokale houthi-oprørere og regeringstro styrker.

Krigens parter har ikke overholdt internationale konventioner og har blandt andet bombet hospitaler og lægeklinikker, så landets sundhedsvæsen er blevet tvunget endnu mere i knæ, og sygdomme spreder sig som steppebrande hen over landet.

FN regner med, at 150.000 mennesker vil blive ramt af koleraepidemien.

Civile er udsultede og har ikke adgang til rent drikkevand. Totalt set mangler 18,8 millioner yemenitter nødhjælp, vurderer FN.

- Mere end 17 millioner mennesker er i desperat mangel på mad, herunder 6,8 millioner, som er få skridt fra en sultkatastrofe, siger Stephen O'Brien.

FN's særlige udsending i Yemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed, kommer heller ikke med positive meldinger om tilstanden i landet, idet ingen af de stridende parter er klar på at indgå fred.

Og civile yemenitter betaler prisen for det, siger han.

- Jeg vil ikke skjule for Sikkerhedsrådet, at vi ikke er nær en storstilet aftale, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Sagen kort

  • Houti-oprørskrigere startede i september 2014 et angreb på Yemens hovedstad, Sanaa og daværende præsident Abed-Rabbo Mansour Hadi, som blev fordrevet fra magten.

  • Konflikten eskalerede i 2015, da en koalition ledet af Saudi-Arabien - på en forespørgsel fra Yemens daværende præsident - begyndte at bombe Houthi-oprørerne, som støttes af Iran, for at hjælpe regeringen og stoppe oprørernes avancement i Yemen.

  • De civile er siden blevet udsultede, har ikke adgang til rent drikkevand, og antallet af internt fordrevne er eksploderet, så omkring 2,5 millioner mennesker er sendt på flugt fra deres hjem. Der mangler mad, læger, medicin og elektricitet.

  • Mange af landets havne er lukkede eller ødelagte på grund af krigen, så det er svært for skibe at komme med nødhjælp til landet.

  • FN vurderer, at der fortsat er behov for et milliardbeløb for at støtte yemenitterne.

  • Militante al-Qaeda-medlemmer har desuden udnyttet kaosset i landet til at få endnu mere fodfæste i landet.