Tema Nordkoreas missiltrussel

FN’s atomvagthund: Nordkorea har gjort hastige fremskridt med våbenudvikling

Atomvåben i Nordkorea udgør en global trussel, siger direktøren for FN’s atomenergiagentur.

Lederen af FN's atomenergiagentur, japaneren Yukiya Amano, siger på et pressemøde i Sydkorea, at Nordkorea udgør en global trussel mod verdenssikkerheden.

Den bombe, som Nordkorea testede i begyndelsen af september, er et udtryk for hastige fremskridt i det nordkoreanske våbenprogram.

Sådan lyder det fra FN’s internationale atomenergiagentur, IAEA, under et møde i nabolandet Sydkorea.

- Sprængkraften er meget større end ved tidligere tests, og det betyder, at Nordkorea har gjort meget hastige fremskridt, siger Yukiya Amano, der er generaldirektør for IAEA ifølge Reuters.

Ordene falder efter et møde mellem direktøren og den sydkoreanske udenrigsminister i hovedstaden Seoul, hvor netop Nordkorea var et af punkterne på programmet.

Direktøren for den internationale atomvagthund betegner Nordkoreas atomvåben-program som en global trussel. Prøvesprængningen 3. september var den sjette atomprøvesprængning i landet ifølge internationale observatører.

- Sammenholdt med andre elementer er dette en ny trussel, og det er en global trussel, siger IAEA-direktøren videre.

Det Internationale Atomenergiagentur har dog ikke kapaciteten til at vurdere, hvorvidt styret i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, rent faktisk testede en brintbombe, sådan som man har hævdet.

I timerne efter sprængningen meddelte landets statslige tv-station, at landet havde udført en succesfuld prøvesprængning af en brintbombe. Testen udløste et større jordskælv i den nordøstlige del af landet og vakte international fordømmelse.

Foruden atomprøvesprængningerne har Nordkorea også testet ballistiske missiler med større og mindre succes. Affyringerne har fået Nordkoreas leder, Kim Jong-Un og den amerikanske præsident, Donald Trump, til at indlede en regulær krig – indtil videre dog kun på ord.