FNs Ban beklager israelsk-tyrkisk strid

Generalsekretæren for FN mener uenigheden mellem de to lande om Gaza-skib er dybt beklagelig.

(Foto: Herbert Neubauer © Scanpix)

Den diplomatiske strid om FNs Gaza-rapport mellem Tyrkiet og Israel er dybt beklagelig, siger organisationens generalsekretær Ban Ki-moon.

Det var FN-chefen som udbad sig en granskning af den israelske militæraktion mod en konvoj af forsyningsskibe på vej mod Gazastriben sidste år. Konvojen ville bryde Israels blokade af Gazastriben.

- Generalsekretærens tanke var at hjælpe med at føre de to lande sammen igen. Han beklager inderligt det forhold, at det ikke har været muligt via denne rapport, siger talsmand Eduardo del Buey.

Israels ambassadør udvist

Tyrkiet gjorde det fredag klart, at landet afbryder sine diplomatiske forbindelser med Israel og udviser Israelsk ambassadør i Tyrkiet i protest mod rapporten fra FN.

Ifølge udenrigsminister Ahmet Davutoglu vil Tyrkiet også mindske sin egen repræsentation i Israel yderligere. Han lægger skylden for den igangværende krise med Tyrkiets tidligere allieret på Israel.

FN-rapporten om angrebet på Gaza-konvojen blev offentliggjort fredag og overleveret til Ban Ki-moon. Ifølge rapporten var den israelske aktion "overdrevet" og "urimelig", men FN anser fortsat Israels blokade af skibe til Gazastriben som lovlig.

Vil ikke undskylde

Israel accepterer konklusionerne i rapporten, men embedsmænd siger, at Israel ikke vil undskylde at mennesker mistede livet under aktionen.

Israel håber, at forholdet til Tyrkiet kan blive bedre igen, men opfordrer samtidig til at respektere den internationale søret.

Ni tyrkiske aktivister blev dræbt, da israelske kommandosoldater bordede fartøjet Mavi Marmara om natten den 31. maj i fjor.

Det tyrkiske skib var del af en konvoj med aktivister, som ville bryde Israels blokade af Gazastriben og fragte varer og forsyninger til det palæstinensiske område.

Facebook
Twitter