FNs generalsekretær får dumpekarakterer

Norges FN-ambassadør giver i et notat til udenrigsministeriet i Oslo, FN's generalsekretær, Ban Ki-moon bundkarakter over hele linjen.

FN's generalsekretær Ban Ki-moon bliver kritiseret af Norges FN-ambassadør, som i et notat har skrevet, at han glimrer ved sit fravær, når der diskuteres brede lsøninger på globale kriser. (Foto: © Choi Bu-Seok, Scanpix)

I et hemmeligstemplet notat retter Norges FN-ambassadør en svidende kritik af FN's generalsekretær, Ban Ki-moon. Det skriver den norske avis Aftenposten, der har læst notatet.

Mangler lederskab

I den sønderlemmende kritik skriver ambassadøren Mona Juhl, at generalsekretæren "kæmper med at vise lederskab". Hun påpeger endvidere, at Ban Ki-moon er fraværende, når der diskuteres brede løsninger på globale kriser.

- I en tid da FN og behovet for multilaterale løsninger på globale kriser er mere påkrævet end nogensinde, så glimrer Ban og FN med deres fravær, hedder det.

Ser ikke på miljø

Også når det gælder miljøspørgsmål mangler Ban-Ki-moon at komme på banen, konstaterer Mona Juhl, og skriver at det stå lige så dårligt til i forbindelse med den globale finanskrise. Det vakuum er i stedet blevet udfyldt af landene i det såkaldte G20, hedder det.

Ingen krisestyring

Politiske kriser er heller ikke Bans styrke. Ifølge den norske FN-ambassadør var Bans besøg i Myanmar for nylig et eksempel" på hans manglende "ederskab og evne til at levere på verdensorganisationens vegne.

Tilsvarende pinlig var Bans besøg i Sri Lanka i maj, efter regeringsstyrker havde nedkæmpet De Tamilske Tigre, og der var kritik af regeringen for at krænke tamilers rettigheder. Her optrådte Ban som en magtesløs observatør, hvis moralske stemme og autoritet har været fraværende, skriver den norske FN-ambassadør.

- Bans stemme på vegne af de fattige er knapt nok blevet registreret, skriver Mona Juhl.

Voldsomt temperament

Men her stopper det ikke. Mona Juhl fortæller videre, at Bans temperament er så voldsomt, at det er svært at samarbejde med ham.

- Ban har til stadighed raseriudbrud, som selv sindige og erfarne medarbejdere har problemer med at takle, skriver Mona Juhl.

USA irriteret

Mona Juhl skriver, at Bans lave profil i verdensoffentligheden også er ved at irritere den amerikanske regering, og at det allerede nu diskuteres i Washington, at Ban ikke vil få en ny femårsperiode som generalsekretær.

Ingen kommentar

Norges udenrigsminister, Jonas Gahr Støre, vil ikke kommentere indholdet i FN-ambassadørens notat.

- Dette er noget, vi tager til efterretning, siger han til Aftenposten.

- Norge må være en kritisk ven, og FN må få ærlige tilbagemeldinger, understreger Støre. Han mener, at Ban er både hårdtarbejdende og lydhør.