FNs generalsekretær: Ingen tvivl om klimaforandring

Der er ikke længere tid til at betvivle klimaforandringerne, sagde FNs generalsekretær Ban Ki-moon, da regeringsledere fra 80 lande indledte et klima-topmøde i FN-bygningen i New York.

Nicolas Sarkozy, Frankrigs præsident (til højre) var blandt talerne på klimatopmødet. (Foto: Devra Berkowitz © Scanpix)

Der er ikke længere tid til at betvivle klimaforandringerne, sagde FNs generalsekretær Ban Ki-moon, da regeringsledere fra 80 lande indledte et klima-topmøde i FN-bygningen i New York.

MediaLinks:

- Tiden for tvivl er ovre, sagde generalsekretæren, og fastslog at videnskabsfolkene meget klart har beskrevet situationens alvor.

Dyrt at lade stå til

At lade stå til vil vise sig at være den dyreste løsning på lang sigt, sagde Ban Ki-moon med direkte adresse til et af Bush-regeringens hovedargumenter - at internationale klimamål vil være ødelæggende for USAs økonomi.

Generalsekretæren har ikke været i stand til at overbevise den amerikanske præsident om, at han burde deltage i mødet. Men det er lykkedes Ban at få George Bush til at deltage i en middag i aften med de mest fremtrædende af mødedeltagerne.

Den amerikanske regering er modstander af FN-aftaler med bindende mål for klimapolitikken, og præsident Bush forfølger sin egen strategi med en to-dages konference i Washington torsdag og fredag i denne uge.

Præsidenten har inviteret 16 industrinationer med de største udledninger af drivhusgasser til en konference, hvor USA vil forsøge at overbevise dem om, at det er bedre at nationerne hver især selv sætter deres klimapolitiske mål.

EU ønsker klare mål

Den franske præsident, Nicolas Sarkozy, sagde i sin tale til FN-topmødet, at "alle de udviklede lande og de største udledere (af CO2, red.) må forpligte sig til en reduktion på 50 procent i 2050".

Han understregede samtidig, at FNs klimaforhandlinger er den eneste effektive og legitime ramme for bestræbelserne på at bringe klimaforandringen under kontrol.