FN's menneskeretschef: Israels plan om annektering er ulovlig

Israels plan for Vestbredden er katastrofal for palæstinenserne, for Israel og for regionen, siger Bachelet.

Michelle Bachelet, FN-højkommissær for menneskerettigheder, opfordrer Israel til at lytte til protesterne mod planerne om at annektere store dele af Vestbredden. (Foto: © Denis Balibouse, Scanpix)

Israels plan om at annektere dele af den besatte Vestbred er helt klart ulovlig, siger FN's højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet.

Hun advarer om, at det kan få katastrofale konsekvenser, hvis Israel fører sin stærkt omstridte plan ud i livet.

- Annektering er ulovlig. Punktum. Enhver annektering. Hvad end det er 30 procent af Vestbredden eller fem procent, siger Bachelet

Den israelske regering under ledelse af premierminister Benjamin Netanyahu har varslet, at den vil annektere op mod en tredjedel af det palæstinensiske område.

De første skridt kan blive taget onsdag.

Lyt til de mange stemmer

FN's menneskeretschef opfordrer Israel til at 'lytte til sine egne tidligere højtstående embedsmænd og generaler og til de mange stemmer over hele verden, der advarer mod at fortsætte ned ad denne farlige vej'.

De internationale fordømmelser er steget i styrke i takt med, at 1. juli er rykket nærmere.

Netanyahu vil udnytte, at USA's præsident, Donald Trump, i sit forslag til en fredsplan lader israelske bosættelser og dele af Vestbredden forblive under israelsk kontrol. Og Trump kan tabe præsidentvalget i november, så Netanyahu har kort tid, inden en ny amerikansk administration måske vil modsætte sig annektering.

Forudser katastrofale konsekvenser

Michelle Bachelet understreger derimod, at Netanyahu stadig har tid til at ændre kurs.

Hun siger, at konsekvenserne af beslutningen er vanskelige at forudsige. Men de vil formentlig være katastrofale for palæstinenserne, for Israel selv og den bredere regio.

/ritzau/