FN's miljøorganisation: Godt på vej er ikke godt nok

Verdens lande gør fremskridt mod de fælles klimamål - men der er stadig et godt stykke hjem, konkluderer ny rapport UNEP, FN's miljøorganisation.

(Foto: Ted Aljibe © Scanpix)

Der er et hidtil uset stort potentiale for at nå verdens klimamål netop nu - men verdenssamfundet skal holde tungen lige i munden.

Det er humlen i den statusrapport over verdens klimafremskridt, som UNEP, FN's miljøorganisation, har udgivet i dag.

Rapporten gør status over de frivillige tiltag på klimaområdet, som verdens lande i dag bidrager med.

Det vil sige, alt det, som landene er villige til at gøre, uden at skulle skubbes yderligere - både i forhold til reduktion, men også til hvordan de vil omstille deres energiforsyning.

Det vi gør nu, tæller

Rapporten skal danne udgangspunkt for de kommende klimaforhandlinger ved COP 21, som i starten af december finder sted i Paris, og den dokumenterer, hvor langt man er fra de opstillede mål.

På klimatopmødet skal man aftale nye klimamål, der vil træde i kraft i 2020. Derfor er det afgørende, at man handler indenfor de fem år, som der går inden den næste plan træder i kraft, siger Jesper Theilgaard.

- Jo hurtigere man kan komme i gang med at reducere, jo mindre skal vi gøre efterfølgende. Så det vi gør nu, det betaler sig.

Kun halvvejs

De frivillige bidrag udgør nemlig kun halvdelen af det fremskridt, som er nødvendigt for opretholde temperaturstigning på to grader - det mål, som verdenssamfundet har sat i fællesskab, fortæller Jesper Theilgaard.

- Det er det, det hele handler om: De to grader, og hvad der skal til for at opretholde det, siger han.

- Og der mangler der betydelige reduktioner. Men vi er godt på vej, og der sker virkelig noget i de her år. Det er vigtigt at holde fast i. Men det er altså ikke nok, siger han.

Skovafbrænding er en stor post

Særligt vigtigt er både Kina og Indiens fremskridt indenfor klimavenlige løsninger, blandt andet Indiens opsætninger af store solcelleparker.

Men der er stadig plads til forbedring på områder, hvor man kan gøre store indhug i C02-udslippet.

Det gælder blandt andet reducering af skovhugst og skovafbrænding i Afrika, Asien, Latinamerika og Stillehavsområdet.

Du kan læse mere om rapportens konklusioner på FN's Klimapanels hjemmeside.

Facebook
Twitter