FN's Sikkerhedsråd i hastemøde om krigen i Yemen

Kampene raser fortsat mellem regeringsstyrker og oprørere i Yemens vigtigste havneby.

Havnebyen Hodeida er det sted, hvor størstedelen af nødhjælpen til Yemens nødlidende befolkning kommer ind.

Hungersnød, kolera og en konflikt, der har splittet landet i to - den humanitære katastrofe i Yemen bliver værre dag for dag.

Krisen tog i går yderligere til, da regeringstro styrker indledte et angreb mod havnebyen Hodeida, som er kontrolleret af houthi-oprørere.

To tredjedele af landets 29 millioner indbyggere er dybt afhængige af adgangen til nødhjælp, som primært kommer ind i landet gennem netop Hodeida.

I dag samles FN's Sikkerhedsråd så til et hastemøde for at diskutere angrebet på havnebyen. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Mødet finder sted på opfordring fra Storbritannien.

Den akutte humanitære situation

Sikkerhedsrådet har allerede udvist stor støtte til FN's særlige udsending til Yemen, Martin Griffiths, og hans indsats for at få genstartet de politiske forhandlinger i Yemen. Målet er at undgå yderligere militær eskalering af konflikten, som indtil videre har varet tre år.

- Yderligere eskalering vil have alvorlige konsekvenser for den akutte humanitære situation i landet, lød det i går fra Martin Griffiths.

Mere end to millioner er blevet internt fordrevet og 10.000 dræbt i konflikten, som er blevet døbt "den glemte krig". Samtidig er otte millioner mennesker direkte truet af hungersnød.

FN har kaldt situationen i landet for den værste menneskeskabte humanitære krise i verden.

Sagen kort

  • I over tre år har der været krig i Yemen mellem houthi-oprørerne og den internationalt anerkendte regering ledt af præsident Hadi.

  • Houthioprørerne kontrollerer hovedstaden Sanaa og de folkerige provinser i den nordlige og vestlige del af landet.

  • Saudi Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og andre lande er gået ind i krigen. Den saudi-ledede koalition kæmper mod houthi-oprørerne. USA, Storbritannien og Frankrig støtter denne koalition, blandt andet med våben.

  • Saudi Arabien ser houthi-oprørerne som støttede af Iran og har gennemført massive bombekampagner og indført blokader, der har påvirket import af varer og nødhjælp. Flere gange er begravelser og bryllupper og andre civile mål blevet ramt i luftangreb.

  • Houthierne har sendt missiler ind over Saudi Arabien. Saudi Arabien anklager Iran for at smugle våben til houthierne gennem havnebyen Hodeida langs Yemens vestkyst. Iran afviser dette.

  • Mindst 10.000 menes at være dræbt i krigen.

  • Yemen har samtidig længe været centrum for terrorgrupper som Al-Qaeda og Islamisk Stat.