FN's Sikkerhedsråd vil sende observatører til Aleppo

Forslaget om at sende FN-observatører til den krigsramte syriske by, vakte i første omgang kritik fra Rusland.

USA's FN-ambassadør, Samantha Powers, efter gårsdagens udskydelse af afstemningen om Aleppo. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

FN's Sikkerhedsråd har enstemmigt vedtaget et beslutningsforslag, der skal give blandt andet FN-observatører adgang til evakueringen af civile fra det østlige Aleppo. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Med vedtagelsen af forslaget kræver Sikkerhedsrådet, at samtlige parter i konflikten i Syrien tillader "sikker, umiddelbar og uhindret adgang" til FN's observatører, samt observatører fra andre uvildige organisationer.

Det kræves samtidig, at parterne giver fri og uhindret adgang til FN og FN's samarbejdspartnere, så de kan levere nødhjælp og medicin til de civile om området.

Propaganda mod Syrien

Det var forventet, at Sikkerhedsrådet ville stemme forslaget om overvågning af processen i Aleppo igennem ved dagens møde.

Syriens FN-ambassadør, Bashar Ja'afari, kalder efter dagens afstemning, beslutningen for "endnu et tiltag i den fortsatte propaganda mod Syrien og dens kamp mod terroristerne".

Ifølge ham har vil den syriske regering fortsætte med at bekæmpe dem, de selv betegner som terrorister i de østlige Alepp.

- De sidste terrorister i den østlige del af Aleppo er på vej ud af deres fæstninger og i aften vil Aleppo være ren, siger han ifølge Reuters.

En "katastrofal" ide

I går gjorde Rusland det ellers klart, at landet ville stille sig på tværs af forslaget, som det i første omgang blev fremsat af den franske præsident, Francois Hollande. Russerne afviste forslaget som en "katastrofal idé".

- Vi kan ikke og vil ikke tillade, at det vedtages, sagde FN-ambassadør Vitalij Tjurkin ifølge flere internationale medier.

I stedet havde Rusland sit eget forslag med til mødet. Det russiske forslag talte om overvågning, men ikke om observatører i Syrien.

Den aftale, som det 15 personer store sikkerhedsråd i dag har godkendt, er ifølge Reuters resultatet af det kompromis, som blev indgået mellem det russiske og franske forslag i går.

Facebook
Twitter