FN's Sikkerhedsråd indkaldt til møde efter dødelige uroligheder i Gaza

Generalsekretær Antonio Guterres kalder den voldsomme eskalering af konflikten 'dybt foruroligende'.

Mandag var den blodigste dag i den israelsk-palæstinensiske konflikt siden krigen i Gaza i 2014. (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix © Ibraheem Abu Mustafa)

Den voldelige udvikling på grænsen mellem Israel og Gaza står øverst på dagsordenen, når FN's Sikkerhedsråd er indkaldt til møde i løbet af i dag.

Kuwait, der for tiden har plads i FN's Sikkerhedsråd, har bedt om et hastemøde i rådet tirsdag som reaktion på mandagens blodige uroligheder.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Mindst 55 palæstinensere er ifølge sundhedsmyndighederne blevet dræbt og over 1200 såret under mandagens sammenstød med israelsk militær, der anklager den militante gruppe Hamas for at bruge demonstrationerne som skjul for at angribe grænsen, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Den voldsomme eskalering af konflikten skete samtidig med, at USA åbnede sin ambassade i Jerusalem.

Dialog med arabiske lande

Det er stadig uvist, hvad der kan komme ud af mødet, men inden den formelle anmodning begrundede Kuwaits FN-ambassadør, Mansour al-Otaibi, overvejelserne over for journalister i FN-hovedkvarteret i New York.

- Vi har fordømt, hvad der er sket. Nu får vi se, hvad rådet kan gøre, sagde al-Otaibi ifølge AFP.

Mandagens dødstal er det højeste i konflikten i Gaza siden 2014, og FN's generalsekretær, Antonio Guterres, har opfordret begge sider til at begrænse volden.

- Generalsekretæren er dybt bekymret over den voldsomme eskalering af volden og det høje antal af dræbte palæstinensere i protesterne i Gaza. Israelske sikkerhedsstyrker skal begrænse affyring af våben og Hamas og demonstranterne skal begrænse voldelige handlinger og provokationer, lyder det i en erklæringfra generalsekretæren.

Lande hjemkalder ambassadører

De mange dødsfald har fået flere landes ledere til skarpt at kritisere Israel samt USA's beslutning om at flytte sin ambassade til Jerusalem.

Heriblandt den franske præsident, Emmanuel Macron, der ifølgeThe Guardianhar 'fordømt israelsk militærs voldelige handlinger over for demonstranterne'.

Sydafrika og Tyrkiet har hjemkaldt deres ambassadører i Israel, og tyrkerne har også hjemkaldt deres ambassadør i USA.

/DR Nyheder

Facebook
Twitter