FN's tidligere generalsekretær og ekspræsidenter: Tiden er inde til at afkriminalisere stoffer

I stedet for straf for besiddelse af narkotika bør verdens lande satse på forebyggelse og på behandling af stofmisbrugere.

FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan (tv) og Colombias tidligere præsident César Garivia (th) er blandt kommisionens medlemmer.

I går udkom 'The Global Commission on Drug Policys' med deres årlige rapport om verdens landes narkotikapolitik.

Og kommissionens anbefaling er klar: Verdens lande bør afkriminalisere brugen af narkotika og i stedet fokusere på præventiv behandling og behandling af stofmisbrugere.

Det skriver The Guardian.

Kommissionens medlemmer består blandt andet af FN’s tidligere generalsekretær Kofi Annan og tidligere præsidenter fra Colombia, Mexico og Brasilien.

Rapporten opfordrer helt konkret til, at man afskaffer dødsstraf for narkorelaterede lovovertrædelser, at man stopper for strafferetlige og civile sanktioner for besiddelse og personlig brug af narkotika, og at FN-medlemsstater fjerner straffeforanstaltningen for narkobesiddelse i FN-traktaten.

Den globale narkotikapolitik har i høj grad været præget af en strafpolitik i de seneste årtier, uden at det har fået brugen af stoffer til at falde.

Portugal giver behandling fremfor straf

Fra 2003-2014 er antallet er personer i alderen 15-64, som har indtaget et ulovligt stof de seneste 12 måneder, globalt set steget med 33 procent.

- Politikere skal vise og bevise over for befolkningerne, at den politik, de fører, redder liv og får disse mennesker (stofmisbrugere red.) i behandling. Samtidig skal man skabe et miljø, så stofmisbrugere kan finde hjælp, når de har brug for det, siger formand for kommissionen, Ruth Dreifuss, der er tidligere præsident i Schweiz.

Kommissionens rapport fremhæver Portugal for landets effektive afkriminaliseringspolitik, hvor besiddelse af narkotika til eget forbrug ikke bliver straffet med bøder eller fængsel. I stedet bliver narkotikaforbrugere tilbudt behandling af landets sundhedsvæsen uden nogen form for tvang.

Samtidig fordømmer rapporten også lande, som benytter hårde straffe til narkorelaterede lovovertrædelser.

Her er Filippinerne brugt som et dårligt eksempel, hvor præsident Rodrigo Duterte åbent har opfordret befolkningen til at dræbe misbrugere og narkohandlere.

Læs hele rapporten fra 'The Global Commission on Drug Policys' her.