Fodboldhold fanget i grotte i Thailand: Bedre vejr giver nyt håb

I Thailand giver pause i regnen nyt håb om at finde 12 forsvundne drenge og deres træner.

Soldater trækker elkabler til lys ind grotten i Mae Sai i Chiang Rai-provinsen i det nordlige Thailand. (Foto: Lillian Suwanrumpha © Scanpix)

Det er nu syv dage siden, at 12 drenge og deres fodboldtræner efterlod cykler og fodboldstøvler og forsvandt ind i Tham Luan Nang Non-grotten i det nordlige Thailand.

Siden har 1.000 mennesker og redningsarbejdere fra hele verden søgt efter dem.

I dag har en pause i den ellers vedholdende regn endelig givet mulighed for at sætte fart i eftersøgningen af børnene og deres træner.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

- Situationen er meget bedre nu, og vi er fulde af håb. Vi bliver her hele natten, fortæller guvernør i Chian Rai, Narongsak Osatakorn, til AP.

Drengene, som er mellem 11 og 16 år gamle, og deres 25-årige fodboldtræner forsvandt ind i hulerne efter en fodboldkamp den lørdag 23. juni.

På grund af voldsom regn blev grotten oversvømmet og udgangen blokeret. Siden har man intet hørt fra gruppen.

Familiemedlemmer til de forsvundne drenge er forsamlet i bøn i den silende regn nær grotten i Chiang Rai i torsdags. (Foto: Lillian Suwanrumpha © Scanpix)

Sænkede forsyninger ned

Det har siden vist sig meget vanskeligt at gennemsøge det system af gange og grotter, som drengene forsvandt ind i, på grund af voldsom regn og stigende vandstande.

Forsøg på at pumpe vandet ud af grotten har ikke båret frugt. Derfor har redningsfolk i stedet boret tunneller i klippen for at komme ind til de områder, hvor man håber, drengene og deres træner har søgt tilflugt fra vandmasserne.

Her er der blevet sænket "overlevelsespakker" med mad, drikkevarer, en telefon, en lommelygte, stearinlys, en lighter og et kort over grotten ned.

Grotten, hvor drengene forsvandt, forgrener sig i gange og tunneller, hvoraf nogle af smalle og svære at komme igennem. Her søger en redningsarbejder efter alternative indgange ind i grotten. (© Scanpix)

I pakken ligger der samtidig anvisninger om at sende pakken retur, hvis man finder den.

- I pakken ligger et brev, hvor der står "hvis modtaget, så send retur og marker på kortet, hvor I er. Vi vil hurtigt komme jer til undsætning", fortæller politichef Kraiboon Sotsong til BBC.

I går blev hullerne boret store nok til at dykkerne kunne komme ned og søge efter drengene. I nat lokal tid vil dykkerne fortsætte arbejdet med at undersøge det store tunnelsystem, som menes at være omkring 10 kilometer langt.

Øver sig på det bedste udfald

På trods af de vanskelige omstændigheder håber redningspersonale fortsat på, at drengene er i live.

Af samme grund holdt man tidligere i dag en øvelse, for at sikre sig, at man hurtigt kan få fragtet fodboldholdet på hospitalet - når og hvis man finder dem i live.

Finder man drengene og deres træner i live, kan det komme til at tage flere uger at få reddet dem alle ud af grotten. Store dele af grotten vil nemlig være oversvømmet flere måneder frem på grund af regntiden.

Flere lande yder hjælp i eftersøgningen og blandt andet Kina og Australien har sendt redningsarbejdere til området. Også dykkere fra Storbritannien og USA hjælper i eftersøgningen.

Facebook
Twitter