Fødevarestyrelsen om brasiliansk kødskandale: Vær ekstra opmærksom

Det er for tidligt at sige, om sminket brasiliansk kød er havnet i Danmark, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen opfordrer importører til at være ekstra opmærksomme på kød fra Brasilien. (Foto: ALLAN LUNDGREN © Scanpix)

Fødevarestyrelsen har indtil videre ikke fundet nogen tegn på, at sminket fordærvet kød fra Brasilien skulle være endt i Danmark, men styrelsen kan på den anden side ikke udelukke, at det er sket.

- Det er for tidligt at sige noget konkret. Vi har lige fået sagen ind, og vi afventer informationer fra Brasilien. Vi har brug for mere information om konkrete partier for at sige, om noget af det kan være endt i Danmark, siger Nikolas Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

- Lige nu har vi ikke information om, at der kan være havnet råddent kød på det danske marked.

Vær ekstra opmærksomme

Importen af kød til Danmark går gennem EU, og det betyder, at kødet kan handles frit, når det er gået gennem EU's kontrol. Fødevarestyrelsen kontrollerer ved stikprøver de virksomheder, der importerer fødevarer, men de tjekker ikke alle de varer, der kommer ind over grænsen.

Derfor har en del af dagens arbejde for styrelsen været at opfordre importører til at være ekstra opmærksomme på det brasilianske kød.

- Vi er i gang med at kontakte de danske importører og branchen. De skal være ekstra opmærksomme på, at de ikke har købt og videresolgt farlige fødevarer. Og så skal de tilbagekalde dem, hvis det viser sig, at deres fødevarer er sundhedsskadelige, siger Nikolas Hove, der samtidig opfordrer danskerne til at købe kød, som de plejer, da fødevaresikkerheden i Danmark generelt er "meget høj".

Fødevarestyrelsen har her til formiddag været i kontakt med EU-Kommissionen og den danske ambassade i Brasilien for at få flere oplysninger om angivelige svindel, der blev afsløret i forbindelse med en stor razzia på en række virksomheder i Brasilien fredag.

Razziaen blev sat i værk efter flere års efterforskning, og det brasilianske politi havde mere end 1.000 betjente ude for at kontrollere i alt 194 steder.

I alt er mere end 30 firmaer under anklage for uhygiejnisk produktion. Herunder verdens største eksportør af oksekød, JBS, og den største eksportør af fjerkræ, BRF.

- De har brugt syre og andre kemikalier til at sminke produkterne. I nogle tilfælde har det været kræftfremkaldende stoffer, lød det fra brasiliansk politi efter razziaen.

Politiet har anholdt 30 personer.