'Følg englen': Vatikanet åbner grav i efterforskningen af 15-årigs forsvinden

Efterforskere og familien håber at finde Emanuela Orlandi, der forsvandt i 1983.

Pietro Orlandi har i 35 år ledt efter sandheden om hans søsters forsvinden (arkivfoto). (Foto: FABIO FRUSTACI © ANSA)

I over 35 år har Pietro Orlandi kæmpet for at finde sin søster.

Det har han gjort siden 15-årige Emanuela Orlandi i 1983 forsvandt sporløst efter en time med fløjteundervisning i Rom.

Hun var på vej til Vatikanstaten, hvor hun boede med sin far, som var ansat i Vatikanets bank.

Trods mange forsøg og teorier er mysteriet om Emanuela Orlandis forsvinden aldrig blevet opklaret.

Nu har et anonymt brev til Orlandi-familiens advokat overbevist Vatikanstaten om at åbne en grav på Vatikanets område.

- Efter 35 års manglende samarbejde er opstarten af en efterforskning et vigtigt gennembrud, udtaler Pietro Orlandi til det italienske medie ANSA.

Pietro Orlandi har aldrig opgivet at finde sin søster, som forsvandt for over 35 år siden. (Foto: Matteo Nardone © IPA MilestoneMedia/PA Images)

'Følg englen'

Siden Emanuela Orlandi forsvandt er der blevet spekuleret i, om hun var blevet kidnappet og solgt som sexslave til enten den italienske mafia eller til Vatikanets egne præster.

Emanuela Orlandis forsvinden har fået opmærksomhed i internationale og italienske medier. Senest i 2018, hvor menneskeknogler blev fundet under en bygning tilhørende Vatikanets ambassade i Italien. Knoglerne viste sig ikke at tilhøre Emanuela Orlandi.

Den grav, som Vatikanets efterforskere nu er gået med til at åbne, har været omgærdet af mystik i årevis.

Ingen ved nemlig, hvem der er begravet under den tunge sten. På stenen er kun indgraveret "Requiescat in Pace" - "hvil i fred" under en marmorengel.

Og det er netop den engel, der har fået Orlandi-familien til officielt at anmode Vatikanstaten om at åbne en intern efterforskning af Emanuela Orlandis forsvinden.

I det anonyme brev, som Orlandi-familiens advokat modtog i sommeren 2018, stod der nemlig, at familien skulle "lede ved englen", skriver The Washington Post.

Italienerne har ikke glemt Emanuela Orlandi. Billedet er fra en stor demonstration foran Vatikanet i 2013 på 30-årsdagen for hendes forsvinden. (Foto: Filippo MONTEFORTE)

Pædofilianklager

Offentlighedens opmærksomhed på efterforskningen af den 15-årige piges forsvinden er kun taget til i styrke efter de seneste års afsløringer af omfangsrigt misbrug af børn i den katolske kirke.

Det er blevet afsløret i stort omfang i lande som USA, Irland, Tyskland, Frankrig, Chile og Australien.

Midt i marts blev pavens tidligere rådgiver Kardinal George Pell idømt seks års fængsel for seksuelle overgreb på to mindreårige drenge.

Den 29. marts udstedte Pave Frans et dekret, som pålægger alle ansatte i Vatikanet at rapportere om overgreb. Dekretet skal gøre op med den hemmelighedsfuldhed og lukkethed, som Vatikanet også er blevet anklaget for i sagen om Emanuela Orlandi.

Pietro Orlandi glæder sig over, at hans vedholdenhed endelig har fået Vatikanet til at efterforske sagen påny. Det fortæller han til ANSA.

- Jeg vil ikke have, at de åbner graven for at gøre mig en tjeneste. Jeg vil have sandheden frem.